zomerleestips van Aram

Onlangs maakten wij de eerste namen voor Brainwash Festival op zondag 31 oktober 2021 bekend. In de zomerleestips stellen we elke twee weken een aantal van die sprekers aan je voor. Deze week door programmamaker Aram Balian: Emma Dowling, Paul Verhaeghe en Sofie Lakmaker binnen het thema Collective Loneliness.

Een proef voor onze psyche

We hebben de afgelopen anderhalf jaar allemaal kunnen voelen wat het betekent als we de ander niet kunnen zien, horen of aanraken. Onze psyche werd collectief op de proef gesteld. Maar wat als je deze proef niet hebt doorstaan? Wat als je geen partner, vrienden of familie om je heen hebt die er voor je kunnen zijn? En welke impact heeft dit op hoe we samenleven?

Leestip 1: Emma Dowling 

Volgens socioloog en politicoloog Emma Dowling bevindt ons zorgstelsel zich in een crisis. Een crisis die we alleen op kunnen lossen door de grote vragen te stellen: hoe waarderen we zorg in onze samenleving? En wat is er nodig om werkelijk te kunnen zorgen voor een ander? Emma Dowling geeft ons inzicht in de wereld van de zorg, waar het misgaat en wat er anders moet.

Geïnteresseerd? Luister hier naar Emma Dowling’s introductie van The Care Crisis.

Leestip 2: Paul Verhaeghe

Paul Verhaeghe is een graag geziene gast op Brainwash Festival. Aanleiding voor zijn meest recente essay Houd afstand, raak me aan was de huidige corona-crisis. In dit essay pleit hij ervoor om onze maatschappij te hervormen. Klimaatverandering, onze economie en welzijn ongelijkheid zijn slechts een paar van de thema’s die Paul Verhaeghe behandelt. Een aanrader voor iedereen die zich mentaal wilt voorbereiden op de nieuwe tijd die voor ons ligt! 

Bekijk ook deze korte video waarin Paul Verhaeghe stelt dat onze individualistische cultuur ons ziek maakt.

 

Leestip 3: Sofie Lakmaker

And last but not least De geschiedenis van mijn seksualiteit. In zijn romandebuut schrijft Sofie Lakmaker over zijn angsten, seksualiteit en liefde. Hij beschrijft hoe het is om je eenzaam te voelen, hoe een hang naar controle je leven kan verpesten en hoe het is om je nergens echt thuis te voelen. Een boek dat het absoluut waard is om je te vergezellen deze zomer!

Nog niet overtuigd? Check dan dit interview met Sofie Lakmaker in het Parool.

 

Over een paar weken vind je hier nieuwe leestips, houd ons blog dus in de gaten of zorg dat je ingeschreven staat op onze mailinglijst (dit doe je via de homepage). Veel leesplezier!

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!