AGENDA

10 mrt

Brainwash Talks

Welke problemen moeten we over vijftien jaar hebben opgelost? Met andere woorden: wat zijn de grote persoonlijke en maatschappelijke vraagstukken waar we nú mee aan de slag moeten? Op 10 maart leggen Brainwash Festival, Human en deBuren die vraag voor aan schrijvers, filosofen, wetenschappers en kunstenaars in een nieuwe serie Brainwash Talks. De talks worden live opgenomen door Human en uitgezonden op NPO.

Kom langs en laat je inspireren door bijzondere denkers uit binnen- en buitenland, die al filosoferend en improviserend jouw blik laten kantelen. Verwacht geen pasklare antwoorden, maar onverwachte inzichten, nieuwe ideeën en vooral veel stof tot nadenken. Presentatie: Johan Fretz.

Kies tussen het ochtend- of middagprogramma in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, of ga voor een marathon!

Programma:
Brainwash Talks #1: 11:00 – 13:30
Met o.a.: Frank Heinen, Caroline Pauwels, Geert Buelens, Emma Lesuis, Rachida Lamrabet

Brainwash Talks #2: 15:00 – 17:30
Met o.a.: Rebekka de Wit, Elke Van Hoof, Frank Westerman, Khalid Benhaddou, Melat G. Nigussie, Anaïs Van Ertvelde, Anton Jäger.

Praktische informatie:
Datum: 10 maart
Tickets: € 15 per blok | dagticket € 25
Voertaal: Nederlands
Locatie: Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam
*Deur opent 30 minuten vooraf, zorg dat je op tijd binnen bent i.v.m. live opnames.

 

28 mrt

Frascati x Brainwash: de grens


De Britten verlaten de Europese Unie, nationalistische partijen winnen door heel het continent en grensposten worden opnieuw bemand. Kunnen we nog ergens collectief in geloven? Hoe verklaren we de opkomst van het nationalisme? En is het einde van de Europese Unie in zicht? Op de vooravond van de geplande Brexit onderzoeken Brainwash en Frascati deze vragen.

Tijdens de grens zoomen we in op nationale trots, nieuwe grenzen en gedeelde dromen.

Onder leiding van journalist Sophie Derkzen spreken filosoof Thijs Lijster, journalist Teun van de Keuken en Europarlementariër Kati Piri over de Brexit. Wat valt hen op? Hoe duiden zij de ontwikkelingen?


Sprekers

Thijs Lijster is universitair docent kunst- en cultuurfilosofie en schreef het fantastische boek De Grote Vlucht Inwaarts over hoe wij ons steeds meer naar binnen keren. Tijdens deze avond analyseert Thijs de houding van de Britten en de opmars van nationalistische partijen door heel Europa.

Teun van de Keuken is presentator van het onderzoeksjournalistieke programma De Monitor dat op basis van tips van kijkers en klokkenluiders misstanden in Nederland aan de kaak stelt. Eerder maakte hij De Slag om Europa over machtsstructuren in de EU. Aan de hand van iconische beelden neemt Teun ons mee door de politieke ontwikkelingen de afgelopen jaren. Hoe zijn we hier gekomen?

Kati Piri is sinds 1 juli 2014 lid van het Europees Parlement voor de PvdA. Ze is lid van de commissie buitenlandse zaken en is Turkije-rapporteur van het Europees Parlement. Kati vertelt over het opkomend nationalisme en de (binnen) grenzen van Europa.

Moderator Sophie Derkzen is journalist en moderator met een fascinatie voor politiek. Voor De Correspondent schrijft ze over Duitsland. Ze was zes jaar redacteur bij Vrij Nederland, in 2013 gastredacteur bij de Duitse krant Die Zeit en werkte van 2015 tot 2017 voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn.


Praktische informatie:

Datum: 28-03
Tickets: (€ 10,-)
Tijden: 20:30 – 21:45

 

 

26 okt

Brainwash Festival 2019


Is het ooit genoeg? Bestaat er een blauwdruk voor een gelukkig leven, een antwoord op honger, ongelijkheid en een algeheel verlies aan betekenis? Op Brainwash laten tegendraadse denkers en kunstenaars uit binnen- en buitenland hun licht schijnen over de grote vragen van vandaag, bieden verheldering in verwarrende tijden en helpen je nieuwe kaders voor vooruitgang te scheppen!


Een ticket voor het festival biedt je zaterdag 26 oktober toegang tot zo’n 100 programma’s op meer dan 15 locaties. Laat je van 13.00 tot 01.00 fascineren en inspireren door de meest geweldige sprekers in kerken en theaters in het centrum van Amsterdam. Het festival vindt plaats in De Brakke Grond, Frascati, Waalsekerk, Zuiderkerk, Westerkerk, Perdu en de Agnietenkapel.


* Praktische informatie: 26 okt 2019, Nes, Amsterdam, 13:00-1:00