AGENDA

6 mei

Brainwash Special: Bret Easton Ellis

[EN below]
 

Na 10 jaar is Bret Easton Ellis terug. En hoe. Zijn wereldberoemde boek American Psycho zette hem in de jaren ‘90 internationaal op de kaart en de verfilming uit 2000 werd in no time een klassieker. Wat volgde waren internationale bestsellers als Less Than Zero en Glamora. Nu is hij terug met White; Een messcherpe kritiek op de verstikkende moraliteit van hedendaags Amerika.

Vlak voor het verschijnen van de Nederlandse uitgave spreekt Ellis met columnist en schrijver Sarah Sluimer in DeLaMar Theater over zijn eerdere werk, schrijverschap, goed-fout denken, politiek in de VS en generatie Y (ja, jij en ik).


► Over Bret Easton Ellis

In de jaren ’90 schreef Ellis de roman American Psycho. Hierin schetst hij een provocatief beeld van het doorgeschoten consumentisme en kapitalisme in de VS. De verfilming uit 2000 werd in no time een klassieker.

► Over White

In White beschrijft Ellis hoe de VS gegijzeld wordt door moralisme, hoe kunst ten onder gaat aan zelfcensuur en bekritiseert hij de houding van generatie Y (ja, jij en ik).

► Over deze Brainwash Special

Wat is de betekenis van American Psycho anno 2019? Hoe duidt Ellis het huidige politieke klimaat in de VS? Waarom verzet hij zich tegen identiteitspolitiek? En waarom kiest hij op dit punt in zijn carrière voor het schrijven van non-fictie?
 

■ Eersterangsticket + Nederlandse versie van het boek White in je brievenbus vóórdat hij in de boekenwinkels ligt.  
■ Tweederangsticket (zonder boek) 
 

 

*Dit evenement is een samenwerking met Ambo/Anthos uitgevers en SLAA

[ENG] The political developments in United States, Kanye West and Donald Trump, self-censorship and morality. Bret Easton Ellis, the famous and controversial writer of American Psycho and Less Than Zero, speaks about his new book White, free speech and the US in 2019.

 

Bret Easton Ellis is most famous for his era-defining novel American Psycho and its terrifying anti-hero, Patrick Bateman. With that book, and many times since, Ellis proved himself to be a fearless provocative writer. In White, his first work of non-fiction, Ellis offers a wide-ranging exploration of what the hell is going on right now.

 

In this Brainwash Special moderator Sarah Sluimer speaks with the American author Bret Easton Ellis about his new book White, his writing career, the political situation in America, morality and the controversy around his views and opinions.

 

What is the relevance of Patrick Bateman today? What made Ellis switch to non-fiction at this point in his career? Why does he think artistic freedom is under pressure in the US? And why does he consider identity politics as a toxic dead end? Expect an answer on these, and many more questions.

About White:

In White Ellis tells personal stories from his own life. He examines the ways our culture, politics and relationships have changed over the last four decades. He writes about social media, Hollywood celebrities, the position of The Left, Kanye West and Donald Trump.

 

Tickets
– First row ticket including a Dutch copy of his book White (20 euro + shipping costs) which you will receive before everyone else delivered to your home address. Ticket prize: 42,50 euro.
– Second row ticket for the event. Ticket prize: 27,50 euro

 

 

*This event is a collaboration with Ambo/Anthos uitgevers and SLAA
26 okt

Brainwash Festival 2019


Is het ooit genoeg? Bestaat er een blauwdruk voor een gelukkig leven, een antwoord op honger, ongelijkheid en een algeheel verlies aan betekenis? Op Brainwash laten tegendraadse denkers en kunstenaars uit binnen- en buitenland hun licht schijnen over de grote vragen van vandaag, bieden verheldering in verwarrende tijden en helpen je nieuwe kaders voor vooruitgang te scheppen!


Een ticket voor het festival biedt je zaterdag 26 oktober toegang tot zo’n 100 programma’s op meer dan 15 locaties. Laat je van 13.00 tot 01.00 fascineren en inspireren door de meest geweldige sprekers in kerken en theaters in het centrum van Amsterdam. Het festival vindt plaats in De Brakke Grond, Frascati, Waalsekerk, Zuiderkerk, Westerkerk, Perdu en de Agnietenkapel.


* Praktische informatie: 26 okt 2019, Nes, Amsterdam, 13:00-1:00


 

GEWEEST:

28 mrt

Frascati x Brainwash: de grens


De Britten verlaten de Europese Unie, nationalistische partijen winnen door heel het continent en grensposten worden opnieuw bemand. Kunnen we nog ergens collectief in geloven? Hoe verklaren we de opkomst van het nationalisme? En is het einde van de Europese Unie in zicht?

Tijdens de grens zoomen we in op nationale trots, nieuwe grenzen en gedeelde dromen.

Onder leiding van journalist Sophie Derkzen spreken filosoof Thijs Lijster, journalist Teun van de Keuken en Europarlementariër Kati Piri over de Brexit. Wat valt hen op? Hoe duiden zij de ontwikkelingen?


Sprekers

Thijs Lijster is universitair docent kunst- en cultuurfilosofie en schreef het fantastische boek De Grote Vlucht Inwaarts over hoe wij ons steeds meer naar binnen keren. Tijdens deze avond analyseert Thijs de houding van de Britten en de opmars van nationalistische partijen door heel Europa.

Teun van de Keuken is presentator van het onderzoeksjournalistieke programma De Monitor dat op basis van tips van kijkers en klokkenluiders misstanden in Nederland aan de kaak stelt. Eerder maakte hij De Slag om Europa over machtsstructuren in de EU. Aan de hand van iconische beelden neemt Teun ons mee door de politieke ontwikkelingen de afgelopen jaren. Hoe zijn we hier gekomen?

Kati Piri is sinds 1 juli 2014 lid van het Europees Parlement voor de PvdA. Ze is lid van de commissie buitenlandse zaken en is Turkije-rapporteur van het Europees Parlement. Kati vertelt over het opkomend nationalisme en de (binnen) grenzen van Europa.

Moderator Sophie Derkzen is journalist en moderator met een fascinatie voor politiek. Voor De Correspondent schrijft ze over Duitsland. Ze was zes jaar redacteur bij Vrij Nederland, in 2013 gastredacteur bij de Duitse krant Die Zeit en werkte van 2015 tot 2017 voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn.


Praktische informatie:

Datum: 28-03
Tickets: (€ 10,-)
Tijden: 20:30 – 21:45

 

 

10 mrt

Brainwash Talks: De wereld over 15 jaar


8 talks van 12 minuten door de meest inspirerende wetenschappers, filosofen en kunstenaars uit Nederland en België. Een crash course waarin we je antwoorden bieden op de grootste vragen van nu.

Hoe zorgwekkend is de toename in burn-outs? Waarom moeten we ons niet onafhankelijk, maar juist afhankelijk verklaren? En hoe kunnen we klimaatverandering tegen gaan? Verwacht geen pasklare antwoorden op deze en vele andere vragen, maar onverwachte inzichten, nieuwe ideeën en vooral veel stof tot nadenken.

Kom langs op 10 maart in de Brakke Grond in Amsterdam en laat je blik kantelen door onder andere Jan Rotmans, Elke Van Hoof, Frank Westerman, Rebekka de Wit en Khalid Benhaddou. Kies voor het ochtend- of middagprogramma. Ieder deel bestaat uit 8 talks die live worden opgenomen door Human en uitgezonden op NPO. Presentatie: Johan Fretz.

De Brainwash Talks worden georganiseerd door De Human, deBuren en Brainwash Festival.

 

PROGRAMMA

Brainwash Talks #1 11:00 – 13:30
Met: Frank Heinen, Geert Buelens, Emma Lesuis, Rachida Lamrabet, Nic Balthazar, Jan Rotmans, Koert van Mensvoort en Renée Frissen

Brainwash Talks #2 15:00 – 17:30
Met: Rebekka de Wit, Elke Van Hoof, Frank Westerman, Khalid Benhaddou, Melat G. Nigussie, Anaïs Van Ertvelde, Anton Jäger en André Manuel.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Datum: 10 maart 2019
Tickets: € 15 per blok | dagticket € 25
Voertaal: Nederlands
Locatie: Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Adres: Nes 45, Amsterdam