hoogtepunten van 2023

Wij kijken terug op een jaar waarin de meest fantastische sprekers het podium van Brainwash Festival beklommen, we met jullie opzoek gingen naar radicale toekomstperspectieven, we woede leerden omarmen en zijn gestart met onze Brainwash Book Club.

We hebben een aantal hoogtepunten voor je op een rij gezet!

brainwash night: anger issues

Met zo’n 15 schrijvers, theatermakers, wetenschappers en filosofen kwamen we in de zalen van nachtclub RADION samen en maakten we ons kwaad over de staat van de wereld. We onderzochten productieve woede, gingen de barricade op, dansten onze boosheid los en gingen collectief in therapie.

What a night!

michael sandel over winnaars en verliezers

De grenzen van het noodzakelijke en het mogelijke verschuiven onder onze voeten. Het maatschappelijk streven om de krachten die ons leven beheersen vorm te geven, dwingt ons om te debatteren en te beslissen of de herfst na de zomer moet komen.

Met deze woorden sloot wereldberoemd filosoof Michael Sandel onze Brainwash Special af. Hij riep ons op actief systemen te bevragen en na te denken over de common good in tijden van diepe verdeeldheid.

nick cave in conversation

Op onze bucketlist stond al jaren: Nick Cave. En daar was hij dan eindelijk! Hij sprak in een bomvol Concertgebouw over creativiteit, muziek en hoe kracht te vinden na onvoorstelbaar verlies. Zo zei hij: “It feels out of suffering, real joy can erupt.’ Het was een ontroerende verkenning met veel vragen van jullie over hoop, verdriet en het vinden van rust.

brainwash opening night

Dit jaar trapten we ons festival af met een prachtige Opening Night. We stelden een selectie aan festivalsprekers voor, onderzochten ons gevoel van onzekerheid, luisterden naar de soundscape van Jac van Exter, maakten onderdeel uit van een ritueel en zagen elkaar, aan het eind van de avond, natuurlijk aan de bar!

en … brainwash festival

Wat. een. dag. Meer dan 60 programma’s en zo’n 10.500 programmabezoeken op een uitverkocht Brainwash Festival. Van kleine intieme rituelen, tot een bomvol Paradiso en van botanische geluid-expedities tot stand-up philosophy. En wat hadden jullie er zin in. Zo veel vragen, brainstorms en gesprekken tussen de programma’s door. Wij waren er, ja dit klinkt wat cheasy, ontroerd door!

en er was nog veel meer…

Book Clubs in Athenaeum, Het Groote Museum, bij De Tolhuistuin en op andere plekken. Drie dagen talkshows op Down The Rabbit Hole en een theaterserie met Frascati. 2023: wat was je goed!

Wij kunnen niet wachten op weer zo’n mooi jaar. Ben je er volgend jaar graag bij? Very Early Birds voor het festival zijn tot 25 december beschikbaar! 

tickets >>

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!