zomerleestips van Marije
De zomer is aangebroken! De komende maanden delen wij onze leestips voor op het strand, in de bergen, voor op je balkon of in de achtertuin. Artikelen, verhalen, boeken of interviews met de Brainwash Festival gasten van dit jaar. De eerste drie tips komen van Marije, directeur van Brainwash Festival.
Waarom we niet meer met elkaar praten
Hoe je beter met je buurman kan praten, waarom snel oordelen geen goed idee is en we soms wat vaker stil zouden moeten zijn. Deze leestips helpen je op weg.

Leestip 1: Jonathan Haidt
Onze eerste leestip is Het rechtvaardigheidsgevoel van sociaal psycholoog Jonathan Haidt. In dit boek gaat hij op zoek naar de diepere oorzaken van onze politieke en morele opvattingen. Haidt stelt: intuïties komen eerst, ratio volgt later. Zo denken we vaak dat we ergens een puur feitelijk oordeel over vellen maar worden we eigenlijk gedicteerd door onze onderbuik. En juist die onderbuik maakt dat we steeds radicaler tegenover elkaar zijn komen te staan. Volgens Haidt is het daarom tijd dat we andersdenkenden niet als ‘gekkies’ of ‘radicalen’ wegzetten maar als personen die door hun opvoeding, omgeving en genen hun moraliteit op een andere mix van emoties bouwen dan jij. En waarom we het boek zo goed vinden: Haidt leert je kritisch je eigen overtuigingen te bevragen. Want ook jouw standpunten zijn niet helemaal van jezelf of puur rationeel. We delen de inleiding van zijn boek met je en dit mooie interview in NRC.
Leestip 2: Abdelkader Benali
Dit jaar zou schrijver Abdelkader Benali de 4 mei lezing geven. Hij trok zich terug nadat hij beschuldigd werd van antisemitistische uitspraken. Het boek De stilte van de Ander met daarin zijn lezing verscheen wel. In dit boek beschrijft hij het belang van stilte. Benali verzet zich net als Jonathan Haidt tegen het snelle oordeel, cancel culture en legt uit waarom we de ander zo graag demoniseren. Lees vooral ook zijn stuk in VN over dit onderwerp!


Leestip 3: Ece Temelkuran
Boeken over het einde van een tijdperk grossieren doorgaans in politieke, economische en culturele stellingen. Ze dragen theorieën van grote denkers aan, cijfermatige bewijzen, elementen uit de actualiteit. Ece Temelkuran vaart in Together: 10 Choices for a Better Now (‘Samen: 10 keuzes voor een beter nu’) een radicaal andere koers. In tien korte hoofdstukken zoekt ze een nieuw narratief, waarin waardigheid, aandacht, kracht, waarheid, genoeg, vriendschap en geloof het patroon bepalen. Lees het geweldige lange interview met Ece door het Belgische Knack.
Over een paar weken vind je hier nieuwe leestips, houd ons blog dus in de gaten of zorg dat je ingeschreven staat op onze mailinglijst (dit doe je via de homepage). Veel leesplezier!