zomerleestips van Machteld
Onlangs maakten wij de eerste namen voor Brainwash Festival op zondag 31 oktober 2021 bekend. In de zomerleestips stellen we elke twee weken een aantal van die sprekers aan je voor. Deze week door ons hoofd programmering Machteld Vinkenborg: Olivia Laing, Munganyende Hélène Christelle en Melanie Challenger.

Ik begin graag met de fenomenale Britse kunstcriticus en schrijver Olivia Laing. In 2021 kwam Laing’s nieuwste boek uit: Everybody. A Book about Freedom. Ik las het tijdens mijn vakantie en begrijp nu waarom het op zoveel bestsellerlijstjes staat. Haar essays zijn poëtisch, diepgravend en laten je door de lens van het lichaam opnieuw kijken naar concepten als vrijheid, gelijkheid, identiteit en activisme. Dan zie je weer hoe onze lichamen continu de sociale werkelijkheid bepalen, beïnvloeden en bemiddelen in hoe we samenleven.
Nog niet overtuigd? Lees dan eerst deze bespreking in The New Yorker.
“Ik wil niet iedere ochtend opstaan met het gevoel dat ik de wereld bij elkaar moet houden. Als zwarte vrouw voel ik dat wel sterk. Mij uitspreken tegen het feit dat kennelijk niet iedereen recht heeft op een doodgewoon leven is mijn grootste drijfveer.” Munganyende Hélène Christelle
De schrijver Munganyende Hélène Christelle onderstreept wat Laing hierboven al liet zien. Het lichaam waarin je geboren wordt, de context en cultuur waarin je geworpen bent en de ervaringen die je hebt bepalen mede in hoeverre je als persoon ruimte hebt om een ‘doodgewoon leven’ te leiden. Of dat je altijd op een bepaalde manier strijdvaardig moet zijn.
Dit mooie interview met Trouw inspireerde mij om haar te vragen voor het festival nieuw werk te maken. Munganyende werkt ook aan haar debuutroman Vreemd Fruit, die uitkomt in 2022. Tijdens VPRO’s On Stage deed zij deze theatrale voordracht uit dat werk. Een kijktipje dus!

"Menselijk leven kan een mix zijn van biologie en dromen, maar die dromen zijn wel nog steeds dierlijke dromen. Ze staan niet los van de lichamen waarin ze zijn ontstaan." Melanie Challenger

De relatie tussen mens en natuur is aan het veranderen en het besef dat we onderdeel uitmaken van die natuur (en niet erboven of ernaast staan) wint aan terrein. Maar om dat écht tot ons te laten doordringen is ook begrip en verbeeldingskracht nodig. Dichter en literatuurwetenschapper Melanie Challenger is daar de aangewezen persoon voor. Zij neemt ons mee naar de biologische oorsprong van de denkende mens. Inderdaad: ons dierlijke lichaam. Haar nieuwe boek Het dier in ons is een uiteenzetting van de lange geschiedenis waarin de mens zichzelf een buitengewone status heeft toegedicht en hoe dat problematisch is.
Challenger schreef dit essay The myth of human exceptionalism voor The Institute for Art and Ideas.
Over twee weken vind je hier nieuwe leestips, houd ons blog dus in de gaten of zorg dat je ingeschreven staat op onze mailinglijst (dit doe je via de homepage). Veel leesplezier!
lees meer

deze thema’s staan centraal op brainwash festival 2021
Om houvast te bieden zetten wij vijf thema-routes uit: lijnen in het programma die jou op weg helpen bij het duiden van de belangrijke vragen van vandaag.

zomerleestips van Marije
In de zomer delen we wat wij lezen! De eerste drie tips komen van Marije, directeur van Brainwash Festival.

inleiding ‘Het Rechtvaardigheidsgevoel’ door Jonathan Haidt
Als voorproefje delen we graag de inleiding van Haidt’s geweldige boek met je.