zomerleestips van Jan

Onlangs maakten wij de eerste namen voor Brainwash Festival op zondag 31 oktober 2021 bekend. In de zomerleestips stellen we elke twee weken een aantal van die sprekers aan je voor. Deze week door ons hoofd promotie en programmamaker Jan Bruin: Eric Lonergan en Ann Pettifor. 

We leven in interessante economische tijden! Of je nu een poster van Klaver, Rutte, Smith, Marx of Keynes boven je bed hebt hangen, de coronacrisis heeft getoond dat overheidsbemoeienis iets heel positiefs kan zijn. In ieder geval op de korte termijn. Nooit eerder werd wereldwijd zoveel publiek kapitaal gemobiliseerd om van een bedreiging voor onze gezondheid geen ongekende economische crisis te maken. Het gebeurde allemaal in een mom van tijd, en de plannen kwamen afhankelijk van het land van zeer linkse, meer centristische of zeer rechtse politici. Niemand leek zich de vraag te stellen: moeten we dit eigenlijk wel doen? En het lijkt te hebben gewerkt, althans voor het rijke gedeelte van de wereld.

De coronacrisis brak uit op een moment waarop er wereldwijd veel discussie was over belastingontwijkende bedrijven en privépersonen en over groeiende ongelijkheid in inkomen maar vooral ook in kapitaal. De verkiezingen in de VS kwamen dus op een moment waarop staatssteun al een comeback had gemaakt (zelfs onder Trump) en de voedingsgrond voor meer structureel overheidsingrijpen in de economie vruchtbaar was. ‘Sleepy Joe’ introduceerde  pijlsnel wat nu al ‘Bidenomics’ genoemd wordt. Geen plannen, maar doortastende maatregelen en steunpakketten op het gebied van infrastructuur, klimaat en armoedebestrijding en onder andere een initiatief om wereldwijde belastingontwijking door bedrijven tegen te gaan. In dit artikel in De Tijd lees je de belangrijkste details over Bidenomics en waarom er redenen zijn voor optimisme.

Als de elite niet met een effectief beleid komt dat het leven van de mensen aanzienlijk verbetert, is een figuur als Trump het alternatief. Het gaat om het afblokken van fascistische tendensen. Eric Lonergan

Eric Lonergan, macro hedgefund manager in de Londense City, werd in het bovenstaande stuk geciteerd. Het boek dat Lonergan met Mark Blyth schreef, Angrynomics, kwam vlak voor de coronapandemie uit en neemt populistische woede als invalshoek om de politieke economie van vandaag te duiden. Het is niet een boek dat enkel beschrijft, maar een manifest met een aantal zeer concrete oplossingen. Je leest hier een mooie inhoudelijke recensie van het boek door de Financial Times. We waren dolblij dat Eric Lonergan in ging op onze uitnodiging om te spreken op Brainwash Festival 2021, we zullen hem onder andere vragen of zijn ideeën met de kennis van nu stand houden.

Ook in Europa waait op economisch vlak een frisse wind. Je moet bijna onder een steen gelegen hebben wil je niets gehoord hebben over de Europese Green Deal van Frans Timmermans. Een ingrijpend en alles overstijgend plan om klimaatverandering tegen te gaan en de Europese economie en maatschappij op duurzame wijze te veranderen. Het plan werd geïnspireerd door de Britse Green New Deal. Econoom Ann Pettifor bedacht met een groep gelijkgestemden een plan om economie en milieu met elkaar te verzoenen geïnspireerd door de New Deal van Roosevelt en de onderliggende economische ideeën van John Maynard Keynes. De Groene Amsterdammer sprak Pettifor vorig jaar al en publiceerde een mooi interview. We zijn heel trots dat we haar dit jaar aan onze line-up voor het festival hebben kunnen toevoegen.

Wat de resultaten zullen zijn van deze mooie ontwikkelingen moet natuurlijk nog blijken, maar het stemt ons in ieder geval hoopvol. We hopen dat je genoten hebt van deze leestips! Meer zomerleestips van Machteld, Marije en Aram vind je op ons blog, en vergeet niet je kaarten te bestellen voor het festival.

 

 

 

meer leestips

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!