Zoek niet naar je passie

SUSANNA HALONEN – Ik dacht altijd dat ik mijn ene passie moest vinden, om deze vervolgens mijn hele leven te volgen. Dit heb ik wel zo’n twintig jaar lang gedacht. Ik dacht oprecht dat dit de enige manier was om gelukkig te worden. Maar wat bleek: ik zat ernaast. Ik zal je vertellen hoe ik daar achter kwam.

Op jonge leeftijd vond ik mijn passie in paarden. Mensen zeiden dat ik niet alleen geobsedeerd was door paarden, maar zelfs door ze bezeten was. Hierdoor dacht ik dat hierin het juiste carrièrepad voor mij lag. En zo reisde ik, na de middelbare school, ergens naar the middle of nowhere in West Engeland om een opleiding in equine business management te volgen. Ik hield het drie maanden vol. Toen realiseerde ik me dat fulltime met paarden bezig zijn de passie die ik had kapot maakte. En dus stopte ik.

Ik verving het pittoreske Engelse platteland voor de Londense skyline. Ik volgde een business- en marketingmanagementopleiding, en bleef paardrijden in mijn vrije tijd. Ik ronde de universiteit af en ging werken bij een groot bedrijf. Na drie jaar en drie banen bij dat bedrijf was ik er klaar mee. Ik realiseerde me dat ik geen enkele passie voor mijn werk of leven voelde, en dat ik iets drastisch moest doen om weer op het juiste pad te komen. En dus ging ik weg.

Ik ging terug naar de universiteit om een master in toegepaste psychologie te doen. Ik wilde begrijpen wat mensen gelukkig maakt – zodat ik zelf ook gelukkig zou kunnen worden. Tijdens de studie moest ik een onderwerp kiezen om psychologisch te onderzoeken. Ik wist dat dit het perfecte moment was om passie weer deel van mijn leven te maken. En dus besloot ik om precies dat te gaan onderzoeken.

Wat ik ontdekte kwam als een grote verrassing. Ik zag in dat de boodschap dat je één passie moet vinden, en dat je daar je hele leven naar moet inrichten, een grote mythe is. Er is geen enkel onderzoek dat suggereert dat dit het pad is naar geluk en voldoening, en er is zelfs niet één formule die het antwoord heeft op hoe we dit kunnen bereiken.

Er is wel onderzoek dat aantoont dat het volgen van je ‘’enige echte’’ passie meer kwaad dan goed doet. Zo wordt het waarschijnlijker dat je ‘’passie’’ een obsessie wordt. Dit leidt er vervolgens weer toe dat je maar blijft vasthouden aan je passie (vaak ten koste van je welzijn), dat je negatieve interne en externe druk gaat voelen om die passie te volgen (zoals groepsdruk), en dat je het gevoel krijgt dat je niet kunt kiezen of je het gaat doen of niet. Met dit in het achterhoofd, denk ik dat het tijd is dat we de hele ‘’vind je passie’’ boodschap achter ons laten.

Gelukkig, heeft mijn onderzoek geleid tot enkele resultaten die je kunnen helpen om wel weer passie in je leven te brengen, zonder het obsessief aan één ding te verbinden. Ik ontdekte dat de mensen die spreken over een gepassioneerd en genoegzaam leven dit op een bepaalde manier doen.

Ten eerste, leven zij authentiek. Ze leven een leven wat op één lijn ligt met hun waarden en overtuigingen. Wat zo ook doen, ze zijn zich bewust van hoe dat hen verbindt met wie zij zijn.

Ten tweede, hebben zij een duidelijk ‘waarom’. Sommigen hebben een duidelijk doel in hun leven, anderen maken betekenisvolle verbindingen met het dagelijkse leven. Hoe dan ook, allemaal verbinden zij zich met hun leven op een vervullende manier en vragen ze zichzelf constant af waarom ze doen wat ze doen.

Ten derde, zien ze het leven als een mogelijkheid om te groeien en zich te ontwikkelen. Ze weten dat leren een grote drijfveer is om gepassioneerd te zijn. Dit leidt hen ertoe om nieuwe uitdagingen en avonturen aan te gaan, zichzelf uit hun comfortzone te halen, en elke keer dat ze dat doen, komt de positieve passie in hen tot leven.

Ten vierde, ze weten dat de positieve passie verder wordt aangewakkerd wanneer ze zich verbonden voelen met een gemeenschap. En dus omringen ze zich met mensen zoals zij, mensen die hen motiveren, inspireren en hen helpen verbinding te leggen met hun authentieke zelf.

Ten vijfde, ze spelen met hun krachten. Ze weten wat hun beste natuurlijke eigenschappen zijn en hoe ze die op verschillende manieren kunnen gebruiken. Wanneer zij hun krachten gebruiken voelen ze zichzelf tot leven komen.

Dit is waar passie, en de positieve energie die erbij hoort, om draait. Het draait om volledig jezelf zijn waar je ook bent en wat je ook doet. Het gaat om een doel hebben met alles wat je doet. Het draait om het leven te omarmen als het ongelooflijke leerzame avontuur dat het is. Het gaat om tijd doorbrengen met de mensen die je steunen. Het draait om het doen wat je het beste doet.

Doe deze dingen, en de passie komt vanzelf. En je hoeft je nergens terug te trekken om het te vinden of volgen. Want als je dit doet kan je de passie die in je zit van binnenuit vrijlaten, en dat kan gewoon hier en nu.

 

Wil je meer geluksadviezen? Geef je dan op voor de gratis nieuwsbrief van Susanna op happyologist.co.uk of lees haar boek: Screw finding your passion.