breaking black stereotypes

Superhelden als Black Panther, Nakia, Sister Knight en Blade zetten een nieuwe standaard voor de manier waarop mensen van kleur in films, series en reclames worden verbeeld. Bestaande clichébeelden veranderen in rap tempo onder druk van kijkers en makers. Toch blijven sommige stereotypes hardnekkig. In tegenstelling tot Black Panthers fictieve thuisland Wakanda wordt ‘Afrika’ nog altijd in eenzijdige beelden gevangen: als een droog, rood safari-landschap geteisterd door armoede.

Tijdens Tropenmuseum x Brainwash Festival: Breaking Black Stereotypes onderzoeken we, samen met Omroep Zwart-presentator Milouska Meulens, clichés én alternatieven. Hoofdgast van de avond is de Britse schrijver en Vice-journalist Dipo Faloyin, die in zijn boek Afrika is geen land afrekent met eenzijdige beeldvorming. Inhoudelijk directeur en professor Wayne Modest geeft een minicollege over de kracht van beelden. Journalist en media-activist Janice Deul schijnt haar licht op de mode-industrie, en Baba Touré, eigenaar van reclamebureau Hammerfest, laat zien hoe mediaformats complexe boodschappen kunnen overbrengen zonder in te leveren op snelheid en aantrekkingskracht.

Praktische informatie: 

  • Wanneer: Donderdag 27 oktober 2022.  Inloop: 19:00 uur. Start inhoudelijk programma: 20:00 uur.
  • Waar: Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2 (hoofdingang van het museum, dus niet de ingang van KIT).
  • Voertaal: Dit programma is in het Engels.
  • Tickets: Een ticket voor het programma kost €15. Jouw ticket koop je hier.
  • Tentoonstelling gratis bezoeken: Dit programma sluit aan bij de expo Onze koloniale erfenis in het Tropenmuseum. In het uur voorafgaand aan het programma ben je zeer welkom om de tentoonstelling te komen bekijken. Met een Museumjaarkaart krijg je helaas geen korting op het programma.

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!