Superhelden als Black Panther, Nakia, Sister Knight en Blade zetten een nieuwe standaard voor de manier waarop mensen van kleur in films, series en reclames worden verbeeld. Bestaande clichébeelden veranderen in rap tempo onder druk van kijkers en makers. Toch blijven sommige stereotypes hardnekkig. In tegenstelling tot Black Panthers fictieve thuisland Wakanda wordt ‘Afrika’ nog altijd in eenzijdige beelden gevangen: als een droog, rood safari-landschap geteisterd door armoede.

Voorbij de clichés 

Tijdens Tropenmuseum x Brainwash Festival: Breaking Black Stereotypes onderzoeken we, samen met Omroep Zwart-presentator Milouska Meulens, clichés én alternatieven. Hoofdgast van de avond is de Britse schrijver en Vice-journalist Dipo Faloyin, die in zijn boek Afrika is geen land afrekent met eenzijdige beeldvorming. Inhoudelijk directeur en professor Wayne Modest geeft een minicollege over de kracht van beelden. Journalist en media-activist Janice Deul schijnt haar licht op de mode-industrie, en Baba Touré, eigenaar van reclamebureau Hammerfest, laat zien hoe mediaformats complexe boodschappen kunnen overbrengen zonder in te leveren op snelheid en aantrekkingskracht.

Praktisch

Wanneer
Donderdag 27 oktober 2022.  Inloop: 19:00 uur. Start inhoudelijk programma: 20:00 uur.

Waar
Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2 (hoofdingang van het museum, dus niet de ingang van KIT).

Voertaal
Dit programma is in het Engels.

Tickets
Een ticket voor het programma kost €15. Jouw ticket koop je hier

Tentoonstelling gratis bezoeken
Dit programma sluit aan bij de expo Onze koloniale erfenis in het Tropenmuseum. In het uur voorafgaand aan het programma ben je zeer welkom om de tentoonstelling te komen bekijken. Met een Museumjaarkaart krijg je helaas geen korting op het programma.

Brainwash Festival 2022

Lees hier meer over de vier hoofdthema’s; de belangrijkste vragen van deze tijd die als een rode draad door de centrale festivaldag lopen.
Benieuwd naar de sprekers en makers? De line-up vind je hier. Of koop hier je ticket voor het festival op zondag 30 oktober! 

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!