theater op brainwash festival

Muzikale verkenningen, filosofische scènes en poëtische lectures. Ook dit jaar doen verschillende performers, componisten en theatermakers aan Brainwash Festival mee. Speciaal voor ons festival duiken deze makers in het werk van toonaangevende filosofen en gaan ze de Grote Vragen van het leven te lijf.

We stellen ze aan je voor!

emma linssen & dinda provily x martin heidegger & jean-paul sartre 

Wat is de betekenis van een leven dat eindigt? Theatermakers Emma Linssen en Dinda Provily fantaseren Martin Heidegger en Jean-Paul Sartre tot leven om ons antwoorden te geven op deze vraag. Emma en Dinda vormen samen een beginnend filosofisch theaterduo. Ze studeerden beiden af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Na de toneelschool begon Emma aan haar studie filosofie in Nijmegen. Met een masterdiploma op zak ging ze samen met Dinda de boel combineren: het theater en de filosofie.

 

annelinde bruijs x jacques derrida 

Theatermaker en componist Annelinde Bruijs nodigt je uit voor een concert gebaseerd op The Beast & The Sovereign van filosoof Jacques Derrida. In dit boek onderzoekt Derrida de relaties tussen eenzaamheid, isolatie, geweld, verveling en de dood. Annelinde componeert nieuwe muziek met als libretto een hoofdstuk uit dit boek. Zo laat ze ons filosofie op een heel andere manier beleven. Annelinde werkte als actrice, zangeres, theatermaker en componist voor onder andere Nineties Productions, Holland Festival, Wunderbaum en Orkater. In 2020 startte ze met de studie filosofie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De komende jaren werkt ze aan voorstellingen op het snijvlak tussen theater, muziek en filosofie.

 

rose-myrtha vercammen fortuna x malcom ferdinand 

Geïnspireerd door het boek A Decolonial Ecology van Malcom Ferdinand creëert Rose-Myrtha Vercammen Fortuna een performance lecture om de aarde als moeder van ons bestaan te reclaimen. Rose-Myrtha doet dit door middel van verschillende rituelen geworteld in de vrijheidsstrijd van marrons: gevluchte tot slaaf gemaakte mensen en hun afstammelingen. 

Rose-Myrtha is curator, performer, healer en plant woman.  Ze heeft een bachelor in Agogische Wetenschappen van de Universiteit van Brussel en een master in Environmental Science, van de Universiteit van Antwerpen. Op haar 18e richtte ze het kunstplatform Kuchukua Hatua op, voor de zichtbaarheid van afro-descendant kunstenaars.

mara van nes & evalinde lammers x rosa luxemburg & hannah arendt

Theatermakers Mara van Nes en Evalinde Lammers nemen het werk van Rosa Luxemburg en Hannah Arendt als uitgangspunt. In een dialoog, geschreven door Joke Hermsen, voeren Mara en Evalinde de twee filosofen op die de (on)mogelijkheid van een revolutie bespreken. Ze wisselen vurig gedachten uit over democratie, oorlog en betrokkenheid. Na afloop van deze dialoog gaan ze in gesprek met Joke Hermsen en Denise Harleman, de initiatiefnemer van Collectief Kapitaal.

Mara van Nes maakt interventies in een sociaal-artistieke context. In haar performances ben je vaak zelf onderdeel en combineert ze filosofische gespreksvormen met beeldende ervaringen. Ze werkte samen met o.a. Theater DEGASTEN, Oerol Festival, Building Conversation en Podium Mozaïek.

Evalinde Lammers is theatermaker en actrice. In 2020 studeerde ze af aan de acteursopleiding van de toneelacademie Maastricht. Na haar afstuderen was ze als actrice in verschillende (jeugd) theater producties te zien en speelde ze rollen voor film en tv. Verder schrijft en regisseert ze voor zowel film als theater. Haar voorstellingen zijn vaak politiek geladen rituelen met een speelse toon.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Collectief Kapitaal en Joke Hermsen.

louis janssens x olivia laing

Eenzaamheid, vriendschap, verlangen. Theatermaker Louis Janssens deelt scènes uit zijn voorstelling Desire, over vier mannen in een gaybar in gesprek over hun leven, angsten en twijfels. Hij verbindt zijn werk aan het denken van Olivia Laing. In haar werk verhoudt Laing zich tot eenzaamheid, de rol van kunst en creativiteit. Louis Janssens studeerde in 2018 af aan de richting Drama, School of Arts| KASK Gent. Van 2012 tot 2022 vormde hij samen met Ferre Marnef het tweekoppig collectief Desnor. Zijn voorstelling Analoog, die hij in 2022 samen met Willem de Wolf maakte, is geselecteerd voor Het Nederlands Theaterfestival. Desire is zijn nieuwste voorstelling.

Dit traject met makers ontwikkelen we in samenwerking met Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond en is mogelijk door steun van Stichting Melanie en De Versterking.

 

meer weten over de line-up?

Op Brainwash Festival komen de meest baanbrekende filosofen, wetenschappers, theatermakers en schrijvers samen om met ons door deze onzekere tijden te navigeren. De eerste namen zijn al bekend!

wie doen er mee? >> 

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!