terugkijken 2020

In 2020 organiseerden we Brainwash Digital. We nodigden de belangrijkste denkers van het moment uit om via een videoverbinding hun baanbrekende ideeën en nieuwste inzichten te delen. Op deze pagina tref je onze favoriete gesprekken van dit weekend, en op YouTube kan je de overige gesprekken terugvinden, evenals een hoop mooie livestream registraties uit 2021.

Martha Nussbaum – About the Power of Emotions

Deze godmother van de moderne filosofie nam een uur van haar tijd om ons te vertellen over emoties als woede en angst, en hoe deze het democratische proces dreigen te ontregelen (of dat eigenlijk al deden in Amerika in 2016). Haar analyses zijn vlijmscherp, en haar redeneringen vaak ook geruststellend, ze daagt ons uit om minder snel te willen oordelen en dieper na te denken over wat die eerste instinctieve emoties eigenlijk betekenen.

 

Fear requires the belief that you will be harmed, and it is easily manipulated by rhetoric

Jia Tolentino – About the Dream of Self Optimization

Een kijkje in het spiegelpaleis dat onze moderne gedigitaliseerde samenleving geworden is, en hoe wij ons hierin al dan niet staande houden. Jia Tolentino schreef het boek Trick Mirror waarin ze in essays probeerde de wereld van zelfverheerlijking, clicks en likes jagen en schone schijn te duiden. Wij genoten erg van dit gesprek met haar!

 

Michael Sandel – About the Common Good

Wat een wervelend betoog houdt deze toppsycholoog over hoe onze wereld nu in elkaar zit. Gebaseerd op zijn boek ‘De Tirannie van Verdienste’ gingen we met hem in gesprek, waarin hij onder andere haarfijn uitlegt hoe verkeerd het is om opleidingsniveau en andere vormen van modern succes gelijk te stellen aan ‘goed’ zijn.

 

A market society is a way of life in which market values seep into every aspect of human endeavour

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!