terugkijken

Is eenzaamheid de ware pandemie? Wat als we levensadvies zouden aannemen van paddenstoelen? Moeten we ons voorbereiden op een bestaan naast robots? Bestaat er zoiets als teveel vrijheid? Moeten we bang zijn voor een toekomst zonder werk? Op deze en vele andere vragen gaven onze gasten in 2021 antwoord! We zonden dit jaar veel programma’s uit via onze livestream, en delen daarom graag de opnames met je. Op deze pagina vind je een selectie van onze hoogtepunten van het jaar. Ben je benieuwd naar onze favoriete talks uit 2020? Deze vind je hier, en op ons YouTube kanaal kan je nog veel meer mooie gesprekken vinden.

Noreena Hertz – The Lonely Century

We waren helemaal weg van deze econoom uit Londen die ons liet inzien dat we ons in een ware pandemie van eenzaamheid bevinden, en dat dit ons tijdperk kenmerkt. In een gesprek van ongeveer een uurtje lukt het haar om ons in te doen zien welke 21e eeuwse ontwikkelingen eenzaamheid zo hebben doen toenemen, hoe mensen omgaan met hun eenzaamheid en wat we eraan kunnen doen indien we een minder eenzame generatie willen worden. Deze talk was onderdeel van het Collective Loneliness Weekend in februari 2021, en op het programma stonden verder gesprekken met Olivia Laing, Ottessa Moshfegh en Paul Verhaeghe (allen terug te zien op YouTube).

 

We're not built for isolation. Loneliness is astonishingly damaging to our health

Jeremy Lent – The Future of Meaning

We bestaan niet alleen maar uit ‘selfish genes’ want de geschiedenis laat juist zien dat samenwerking en symbiose inherent zijn aan het leven, al op het niveau van de kleinste organismen. Voor Lent is symbiose dan ook een sleutelbegrip in zijn werk en hij nam ons mee in zijn reis langs Oosterse wijsheden, spiritualiteit, wetenschap en filosofie. Dit programma, dat ook terug te luisteren is als podcast, was deel twee van een drieluik met NRC Future Affairs (Wouter van Noort & Jessica van der Schalk), de andere twee delen (met Toby Ord en Peter Pomerantsev) zijn terug te kijken op YouTube.

 

Hélène Landemore & David Van Reybrouck – Why We Don’t Get the Best Leaders

Terwijl intelligentie, kalmte en zorgvuldigheid wellicht de beste eigenschappen lijken voor een goede leider vallen we vaak voor kandidaten die hele andere ‘sterke’ eigenschappen hebben. Waarom is dat zo? We brachten twee van de scherpste denkers van dit moment bij elkaar om dit onderwerp te bespreken op Brainwash Festival 2021.

 

All sorts of democrats have argued that a diversity of points of view, and even active and passionate dissent, are healthy for a democracy

Shoshana Zuboff – The Age of Surveillance Capitalism

We hebben onze autonomie en ons recht op zelfbeschikking vrijwillig uit handen gegeven aan een klein clubje enorme multinationals. Professor Zuboff schudt ons wakker, maar haar verhaal is niet alleen maar alarmerend en deprimerend, ze komt ook met hele praktische tips hoe we hier uit kunnen komen. Dit gesprek was onderdeel van ons weekend over Tomorrow’s Economy, waaraan ook Mia You, Thijs Launspach, Daniel Susskind en Pavlina Tcherneva deelnamen (allen terug te zien op YouTube).

*Let op: het interview start op 0:06:49

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!