Brainwash: The Future of Global Economy

 
De crisis van 2008 was enorm schrikken, maar is er iets veranderd sindsdien? Gedragen de financiële instituten zich beter dan voorheen en liggen de plannen klaar voor een betere toekomst? Tijdens Brainwash gaan drie gerenommeerde en kritische denkers in gesprek over de wereldeconomie van de toekomst. Hoogleraar Finance and Economics Anat Admati, financieel geograaf Ewald Engelen en politiek filosoof Haroon Sheikh buigen zich over de houdbaarheid van de Europese economie ten tijde van Brexit, de gevolgen van Trumps verdeel en heers beleid, de opkomst van het Oosten en de mondiale kloof tussen de financiële en de werkende klasse. Een programma voor realisten en visionairen.
 
 

 
Stanford-professor Anat Admati vecht sinds de financiële crisis tegen de macht van de banken. Ze begon als irritante luis in de pels, maar wist uiteindelijk aan tafel aan te schuiven bij zowel president Obama als de Amerikaanse Senaat. Haar voornaamste punt? Dat we niet moeten kijken naar wat banken met geld doen, maar waar ze hun geld vandaan halen. Zolang we banken toestemming blijven geven om met vrijwel 100% geleend geld te speculeren blijven ze de economie telkens weer het ravijn in storten.
 
 

 
Terwijl we in Nederland voornamelijk nog geïnteresseerd lijken in identiteitsvraagstukken pleit hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen voor het afstoffen van de klassenstrijd om de mondiale ongelijkheid én de electorale onvrede te bevechten. Torenhoge woonlasten, slecht onderwijs, stagnerende inkomens en de kloof tussen volk en elite: ze werken rechtspopulisten in de hand. Bovendien heeft de financiële elite niets van de crisis in 2008 geleerd en probeert een hecht netwerk van bankiers, accountants, advocaten, trustboeren, lobbyisten, toezichthouders en een enkele verdwaalde politicus de geoliede geldmachine zoveel mogelijk te beschermen tegen in wetgeving verpakte volkswoede. Ewald Engelen komt in opstand.
 
 

 
De Brexit is slechts één belangrijke indicatie, stelt politicoloog en filosoof Haroon Sheikh: het einde van het Atlantische tijdperk nadert en de geopolitieke macht zal zich richting het Oosten verplaatsen. Duitsland, Oost-Europa, Rusland, Iran, Turkije en China gaan een leidende rol spelen in het schaakspel om de Eurazische vlakte – het grootste stuk vasteland op aarde. Wat betekent dit voor ons? ‘Nu de tijd van de makkelijke globalisering ten einde loopt, gaat het erom spannen welke bestuursmodellen op deze vlakte bepalend worden.’

 


PRAKTISCHE INFORMATIE:

 

Datum: Zaterdag 20 oktober
Locatie: Zuiderkerk, Zuiderkerkhof 72, 1011 WB Amsterdam
Tijd: 15.00 – 17.00