brainwash special:
tim fransen (uitverkocht)

leven in het calamiteitperk

14 mei 2024   •   de rode hoed amsterdam

Kom op 14 mei naar onze Brainwash Special met filosoof en cabaretier Tim Fransen! Tijdens deze avond hebben we het met Tim over zijn nieuwe boek ‘In onze tijd. Leven in het Calamiteitperk’, (de schaduwzijde van) het vooruitgangsgeloof en wat dat voor ons betekent.

tickets >>

Het leek zo’n vanzelfsprekend idee: de geschiedenis voltrekt zich van belabberd naar beter. Maar als we nu om ons heen kijken zien we een wereld waarin we van crisis naar crisis hobbelen. Volgens Tim Fransen is het tijd dat we afscheid nemen van het liberale vooruitgangsdenken. Want ons geloof in deze vooruitgang onderschat wat er nodig is voor een duurzame democratie. Met hulp van verschillende denkers – waaronder Kant, Camus, Sandel en Nussbaum – zoekt Tim Fransen met ons naar nieuwe fundamenten.

Hoe heeft het vooruitgangsgeloof ons misleid? Welke waarden hebben we nodig? En hoe kunnen we het best handelen in tijden van crisis? Tim gaat in gesprek met klimaatonderzoeker Joyeeta Gupta en rechtsfilosofe Tamar de Waal. Samen ondernemen ze een duizelingwekkende zoektocht naar hoop, weerbaarheid en een betere wereld.

Moderator: Eveline van Rijswijk

 

Tim Fransen is cabaretier, schrijven en filosoof. Hij toerde met verschillende voorstellingen door het land en schreef Brieven aan Koos en het essay voor de Maand van de Filosofie 2019: Het leven als tragikomedie. Zijn nieuwste boek, In onze tijd: leven in het calamiteitperk, komt uit in april 2024. 

Joyeeta Gupta is de winnaar van de Spinozaprijs 2023, de hoogste prijs in Nederland voor academisch werk. Ze is hoogleraar Milieu en Ontwikkeling in het Mondiale Zuiden aan de Universiteit van Amsterdam en IHE Delft Institute for Water Education. Daarnaast is zij faculteitshoogleraar Duurzaamheid (2019-2024). Joyeeta is onderdeel (geweest) van meerdere VN Commissies en onderzoeksgroepen en levert een cruciale bijdrage aan wereldwijde klimaatrechtvaardigheid. 

Tamar de Waal is rechtsfilosoof, universitair hoofddocent en directeur van de Amsterdam Honours College of Law aan de Amsterdam Law School (Universiteit van Amsterdam). Daarnaast is ze voorzitter van Stichting Civic. Voor De Groene Amsterdammer schrijft ze driewekelijks de ‘In Den Haag’-column en in juni 2021 verscheen haar boek Integration Requirements for Immigrants in Europe.Waar onze tijd om vraagt, is een definitieve afrekening met het vooruitgangsdenken en een grondige herstelpoging van de brokstukken waarmee het ons heeft opgezadeld. Tim Fransen

praktische info

Datum: 14 mei 2024
Tijd: Inloop 19:15, start 20:00
Plaats: Rode Hoed, Keizersgracht 102,  Amsterdam
Voertaal: Nederlands
Regulier ticket: €16,00 (uitverkocht)
Studenten en Stadspashouders: €14,00 (uitverkocht)

tickets >>

Foto Tim Fransen © Keke Keukelaar

meer brainwash

brainwash festival
27 oktober 2024

Zo’n 60 programma’s, een overvloed aan radicale ideeën, toffe performances en botsende visies. Dat is Brainwash Festival. Wil je er in 2024 bij zijn? Vanaf nu zijn de Very Early Birds voor de komende editie Brainwash Festival te koop! Tot volgend jaar?

tickets >>

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!