brainwash special: michael sandel (uitverkocht)

Michael Sandel is een van de bekendste publieke denkers ter wereld. Op maandag 8 mei spreken we deze rockster van de moraliteit over de groeiende kloof tussen arm en rijk, het toenemend wantrouwen in de politiek en het liberale marktdenken dat onze samenleving heeft ontwricht.

Tijdens dit interview leggen we hem de meest prangende vragen voor: hoe leven we samen in tijden van verdeeldheid? Kunnen we de gapende kloven in de samenleving nog dichten? En hoe komen we af van het allesoverheersende homo economicus-denken?

Ook gaat hij met ons in gesprek over morele en ethische vragen: welke afwegingen maken we over ons handelen en op basis van welke onderliggende principes? Blijf jij bij je standpunten of ben je in staat om deze te herzien?

Wethouder Marjolein Moorman zal de avond openen.

De moderator van dit programma is Eveline Groot.

praktische informatie

Wanneer: maandag 8 mei 2023, inloop 19:30 – aanvang: 20:00
Waar: De Brakke Grond, Nes 45 in Amsterdam
Tickets: €19,50 euro (student) / €22,50 (normaal)

tickets >>

over michael sandel

Over Michael J. Sandel (1953) doceert politieke filosofie aan Harvard University. Zijn boeken over rechtvaardigheid, democratie, bio-ethiek, markten en meritocratie zijn vertaald in meer dan 30
talen. Hij is beschreven als ‘de meest invloedrijke levende filosoof ter wereld’. (New Statesman)

Sandel werd wereldberoemd met boeken als The Tyranny of Merit (2020) over de terreur van het meritocratische ideaal en Justice: What’s the Right Thing to Do? (2010) waarin hij laat zien hoe een beter begrip van de filosofie ons kan helpen politiek, moraal en ook onze eigen overtuigingen te begrijpen.

In de jaren negentig constateerde Sandel al een diepe ontevredenheid in de democratie en de ongelijkheid tussen rijk en arm. Zijn boek Democracy’s Discontent (1998) is in een geheel herziene editie verschenen en verschijnt in het Nederlands als Het onbehagen in de democratie (2023). Zes van zijn boeken zijn vertaald door Uitgeverij Ten Have, je vindt ze hier.

meer brainwash
 • brainwash festival

  29 okt 2023 | div. locaties leidseplein amsterdam

  Meer dan 100 baanbrekende filosofen, wetenschappers, theatermakers en schrijvers denken met ons na over de grootste vragen van vandaag. Tickets zijn nu al te koop.

  meer info
 • book club: byung-chul han

  24 mei 2023 | athenaeum boekhandel

  De Koreaans-Duitse filosoof en schrijver Byung-Chul Han zou perfect passen op Brainwash Festival, als hij tenminste aan publieke optredens zou doen. We bespreken zijn boek The Disappearance of Rituals met filosoof Marian Donner… en jullie!

  lees mee
 • night: anger issues

  20 april 2023 | radion amsterdam

  Wat maakt ons echt razend? En hoe zetten we onze razernij in voor positieve verandering? Met kunstenaars, activisten, dansers, schrijvers en filosofen brengen we een ode aan woede. Het programma van de Brainwash Night staat nu online!

  rage with us!

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!