de kunst van eenzaamheid: olivia laing & ottessa moshfegh

engelstalig online programma
terugkijken

de kunst van eenzaamheid: olivia laing & ottessa moshfegh

collective loneliness

Het schilderij Nighthawks van Hopper is een iconische weergave van grootstedelijke eenzaamheid. Het gaat over zien en (niet) gezien worden, over samen én alleen zijn. Kunnen de kunsten existentiële verlossing bieden? Wat leren we van literaire personages die in eenzaamheid verkeren of kunstenaars die het tot hun onderwerp maken? Wat vertellen ze ons over deze tijd – over verbindingen in de fysieke wereld, online en in crisistijd.

Moderator: Oscar Kocken.

20:00 – 20:40
Tijdens dit programma gaan we eerst in gesprek met de Britse schrijver en kunstcriticus Olivia Laing en bekijken we het werk en de levens van kunstenaars die eenzaamheid als geen ander kunnen verbeelden en daarmee ook de tijdsgeest weten te vangen.

20:40 – 21:15
Vervolgens gaan we in gesprek met de gevierde Amerikaanse schrijver Ottessa Moshfegh, bekend van onder anderen Eileen, Mijn jaar van rust en kalmte en De dood in haar handen. Haar personages staan bekend om hun existentiële vervreemding en eenzaamheid. Zij onderzoekt steeds weer hoe mensen zich verhouden tot de (soms giftige) wereld om hen heen.

De voertaal van dit programma is Engels.

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!