Literatuur

Perdu – Thuis in een veranderende wereld

We verlangen allemaal naar een thuis, een plek om ons veilig te voelen en helemaal onszelf te zijn. Maar wat als je niet meer naar huis kunt of je thuis langzaam verdwijnt? In dit tweeluik van Perdu, podium voor poëzie en experiment, gaan dichters en kunstenaars op zoek naar de betekenis van thuis in een snel veranderende wereld.

Thuis op een onleefbare aarde
De aarde is ons thuis, een thuis dat we langzaam kapotmaken voor ons eigen gewin. Hoe kunnen we ons nog thuis voelen op een planeet die door klimaatverandering wordt aangetast? Wordt het tijd om onze verantwoordelijkheid te nemen en onze relatie met de natuur opnieuw vorm te geven? Schrijver en radiomaker Nikki Dekker en dichter Dominique de Groen gaan in een lezing en een performance op zoek naar een thuis op een aarde die steeds onleefbaarder wordt.

Thuis als je niet naar huis kunt
Thuisgevoel is een belangrijk onderdeel van onze identiteit. Maar wat als je je thuis niet meer kunt bezoeken, bijvoorbeeld door oorlog of kolonialisme? Kun je dan een ‘thuis’ vinden in rituelen, herinneringen en de verhalen van je voorouders? Beri Shalmashi, publicist en filmmaker met roots in Iraans-Koerdistan, en schrijver en performer Naomi Veldwijk vragen zich in een lezing en performance af wat het betekent om ergens thuis te horen.

Brainwash Festival 19 - 26 okt 2019

Brainwash is hét denkfestival van vandaag waar grote denkers, kunstenaars, schrijvers, filosofen, dichters en wetenschappers een ander licht laten schijnen op de grootste vragen van onze tijd.

meer over het festival