Gesprek

Felix & Sofie
Doelloze zombies

We leven in schizofrene tijden. Een wildgroei aan (seksuele) identiteiten en haast ongelimiteerde keuzevrijheid tegenover de duister werkende machten die ons koop- en stemgedrag dag en nacht beïnvloeden. Wat doen authenticiteit en zelfexpressie ertoe als we geen grip meer hebben op ons eigen gedrag? Filosofisch café Felix & Sofie onderzoekt twee uitersten waarvan we het meest kunnen leren: de zombie die zijn hersenloosheid omzet in genadeloze apocalyptische winst en de drag kings en queens die zelfexpressie tot kunst verheffen.

Doelloze zombies
Als we niet als willoze, karakterloze, doelloze zombies worden geboren… worden we dan tot zombies gemaakt? In ’64 schreef filosoof Herbert Marcuse dat we gevangen zitten in een systeem van schijnvrijheden, waarin onze échte verlangens naar de achtergrond verdwijnen. Anno 2019 worden we door machthebbers, bedrijven en technologie zelfs actief gemanipuleerd tot specifiek gedrag. Is de apocalyps al begonnen?

Ga ook naar het programma Felix & Sofie – Such a Drag

Brainwash Festival 19 - 26 okt 2019

Brainwash is hét denkfestival van vandaag waar grote denkers, kunstenaars, schrijvers, filosofen, dichters en wetenschappers een ander licht laten schijnen op de grootste vragen van onze tijd.

meer over het festival