Brainwash x Opera Forward Festival
[CANCELLED]

Nationale Opera & Ballet, Amstel 3, Amsterdam

Brainwash Festival werkt mee aan het Opera Forward Festival van De Nationale Opera & Ballet dat duurt van 13 t/m 22 maart 2020. Tijdens het festival, waar bruggen worden geslagen tussen opera en nieuwe kunstvormen, tussen nieuw talent en gevestigde namen, onderzoeken wij tijdens de OFF Nights op 20 en 21 maart met denkers en schrijvers hoe kunst helpt verwonderen, verandering aanjaagt en inzicht geeft in de grote persoonlijke en maatschappelijke vraagstukken van deze tijd.

Goed nieuws: de OFF Nights zijn gratis bij te wonen. Kijk voor meer informatie op www.operaforward.nl

 
 


OFF Night – 20 maart


Brainwash presents: Alicja Gescinska

Beter door muziek: over het morele en maatschappelijke belang van muziek

Maakt muziek mens en maatschappij beter? Al sinds eeuwen roept die vraag bij veel filosofen grote scepsis op. Van Plato tot Kant, van Tolstoj tot Steiner: vele grote geesten hebben beweerd dat muziek géén of een negatieve invloed heeft op onze morele ontwikkeling. Filosoof Alicja Gescinska gaat tegen deze scepsis in, en betoogt dat muziek maken en naar muziek luisteren onze intellectuele en intermenselijke competenties juist verfijnt. Bar: 18:45 – 19:15


OFF Night – 21 maart


Brainwash presents: Thomas van Huut

Waarom kunst geen luxe maar noodzaak is

Kunst is nutteloos. En juist daarom is kunst noodzakelijk, betoogt kunstjournalist Thomas van Huut (NRC, Brainwash). De klimaatcrisis, overspannenheid als volksziekte, grove privacy-schendingen: van de grootste problemen van deze tijd is de mens zelf de oorzaak. We hebben het beter dan ooit, en toch dreigt ons iets te ontglippen. Kunstwerken brengen je in contact met iets dat zich niet laat controleren. Dat kan helpen om persoonlijke en maatschappelijke crises te doorstaan.
Bar: 17:45 – 18:15

Brainwash presents: Eva Rovers

Wees realistisch, eis het onmogelijke

Heeft het zin om zonnepanelen op je dak te leggen, om je plastic te scheiden of om te protesteren? Wat kan je in je eentje doen tegen gigantische problemen zoals een opwarmende planeet, plastic soup, ongelijkheid en wankelende democratieën? Meer dan je denkt. Maar daarvoor is het nodig om op een andere manier te denken, om anders naar de wereld te kijken dan we hebben geleerd. Om – net zoals in Parade, de voorstelling die centraal staat op de zaterdag – in beweging te komen. Hoe bevrijd je je van denkkaders die je machteloos doen voelen? Schrijver Eva Rovers vertelt over manieren om de heimelijke rebel in je naar buiten te laten komen. Bar: 21:00 – 21:30

Brainwash Festival 14 - 18 okt 2020

Brainwash is hét denkfestival van vandaag waar grote denkers, kunstenaars, schrijvers, filosofen, dichters en wetenschappers een ander licht laten schijnen op de grootste vragen van onze tijd.

meer over het festival