SPECIAL

BOG. FIK.

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

In een uur doen theatermaker Judith de Joode, muzikant Harald Austbø en lichtontwerper David de Joode een poging licht te reflecteren. Ze legden een verzameling aan van reflecties in woord, beeld en klank.

Datgene wat je lichtheid doet ervaren in het moment, in een minuut of seconde waarin alleen dát moment lijkt te bestaan en je waarneming overblijft. In de theaterzaal her-maken ze dat wat eerder al eens is gezien:

Een lichtgevende streep rond je ogen terwijl je een glas water drinkt.
Een kind dat naar een duif blaft.
Een fluo oranje bal die tussen twee gebouwen in hangt.
Twee rosse poedels die met hun poten net naar de kapper zijn geweest.

Het is raar om hier te zijn
dat zal nooit anders zijn.
Het zal altijd raar blijven,
om hier te zijn.

FIK. is een initiatief van Judith De Joode maar geen solo: ze werkt samen met muzikant / speler Harald Austbø met wie ze speelde in de voorstelling Niets (2017) van De NWE Tijd & hetpaleis, met haar broer en lichtontwerper David de Joode en met dramaturg Roos Euwe. Volgens Judith zijn zij alledrie op een andere manier met licht, lichtheid en reflectie bezig en daardoor de ideale mensen om aan deze voorstelling te werken.

Judith de Joode is één van de makers/spelers van BOG., een Vlaams-Nederlandse collectie van vier theatermakers, een dramaturg en een zakelijk leider. Sinds 2013 maakt BOG. theater vanuit het verlangen naar overzicht, naar een objectieve blik. BOG. zoomt uit en in op alles waar de mens vat op tracht te krijgen maar te groot is om vast te pakken. Naast collectieve creaties, waaronder GOD. (2015), KID. (2017) en Iemand die slaapt (2018) wordt er binnen BOG. ook werk gemaakt dat vertrekt vanuit één maker.

Deze avond is een samenwerking van Brainwash met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

Brainwash Café

Wat is nietigheid? Wat is niets? Een van de bekendste filosofen van Nederland, Patricia de Martelaere, onderzocht deze vragen in haar essays. Theatermaker Judith de Joode baseerde de voorstelling op haar denken. Na afloop van FIK. spreekt Judith in ons Brainwash Café met journalist Marja Pruis (biograaf van de Martelaere).


Praktische informatie:

Tickets: € 13,50
Tijden: 20:30 – 21:45 uur – inloop vanaf 20:00 uur
Locatie: Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Nes 45, 1012 KD Amsterdam

Brainwash Festival 19 - 26 okt 2019

Brainwash is hét denkfestival van vandaag waar grote denkers, kunstenaars, schrijvers, filosofen, dichters en wetenschappers een ander licht laten schijnen op de grootste vragen van onze tijd.

meer over het festival