nog drie artikelen voor collective loneliness

1. eenzaamheid en totalitarisme

Dit zeer interessante essay van Samantha Rose Hill verscheen op Aeon en duikt in het werk van filosoof Hannah Arendt. In haar boek The Origins of Totalitarianism (1951) zet ze op heldere wijze uiteen hoe als eenzaamheid een alledaagse ervaring is, de aantrekkingskracht van totalitaire regimes steeds sterker wordt. In het boek De eenzame eeuw van Noreena Hertz (één van de gasten op zondag 28 februari) komt het werk van Hannah Arendt, en de hedendaagse relevantie daarvan, ook ruimschoots aan bod.

 

"Totalitarianism found a way to crystallise occasional loneliness into a permanent state of being." Samantha Rose Hill

2. nietsigheid

Even iets heel anders. In The New York Times verscheen dit heerlijke artikel How Nothingness Became Everything We Wanted door Kyle Chayka. Hoewel hij niet letterlijk spreekt over eenzaamheid, beschrijft hij de cultuur (van millennials) in grote steden, die al jarenlang meer en meer gericht is op minimaliseren, op nietsigheid, op verdoven en afstompen van de enorme hoeveelheid informatie en prikkels in de weerbarstige (digitale) wereld buiten. Die terugtrekkende beweging naar numbness is het afgelopen jaar – door de pandemie en quarantaine – haast een karikatuur van zichzelf geworden. Ook fijn om te luisteren!

"Zijn is gezien worden. De eenzame ziet zichzelf in al zijn isolatie, en wil die blik kwijtraken. De persoon die naar eenzaamheid verlangt wordt gezien door anderen in al zijn drukte, en wil alleen in stilte door zichzelf gezien worden." Joost de Vries

3. vervreemden van jezelf en van de ander

In De Groene Amsterdammer verscheen eind 2020 dit stuk van Joost de Vries over eenzaamheid. Hij haalt onder anderen Olivia Laing, Noreena Hertz en Marjan Slob aan om te zeggen dat het vervreemden van jezelf of het vervreemd raken van de ander, allebei te maken heeft met de verstorende werking die ‘gezien worden’ op ons heeft. Maar kunnen we aan die blik ontsnappen? En wat blijft er dan over?

Veel leesplezier!

En vergeet niet om hier jouw kaartje te kopen.

Verder lezen?

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!