leestips voor tomorrow’s economy
Voor ons tweede Brainwash Weekend, nu over de toekomst van de economie, hebben we weer een mooi rijtje sprekers om aan je voor te stellen. Met deze leestips van ons hoofd programmering Machteld Vinkenborg kom je op 25 april goed beslagen ten ijs.

Met veel trots mogen we aankondigen dat we op 25 april in gesprek gaan met de fantastische sociaal psycholoog Shoshana Zuboff. Zij onderzoekt al jarenlang de impact van Artificial Intelligence en technologie op onze samenleving en economie. Want door Surveillance Capitalism en Big Tech wordt die samenleving langzaam om zeep geholpen. Kan het internet de democratie ook weer laten floreren?
Lees alvast dit uitgebreide interview met Zuboff door Time Magazine. Ook schreef ze afgelopen januari dit opiniestuk voor The New York Times.
“We want to be connected. But it’s no longer about connection, it’s about exploiting personal information for profit.” Shoshana Zuboff
Zuboff’s gesprekspartner op 25 april is wetenschapper en filosoof Haroon Sheikh. Hij publiceerde afgelopen jaar bijvoorbeeld dit essay voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over hoe de coronacrisis een debat over alle facetten van digitalisering alleen maar prangender maakt.


Vanaf hier kunnen we een mooie sprong maken naar de toekomst van werk, met econoom Daniel Susskind. Want in een wereld waar technologie een steeds grotere rol gaat spelen, heeft het ook verstrekkende gevolgen voor ons werkende leven, wat van waarde is op de arbeidsmarkt en voor wie er straks nog werk is. Steeds minder betaald werk – in dit geval ‘technologische werkloosheid’ – gaat hand in hand met sociale ongelijkheid. Sterker nog: het maakt de kloof alleen maar dieper.
Duik vast in dit interview met Daniel Susskind door The Guardian of deze bespreking van zijn boek A World Without Work door The New York Times.
“The challenge in a world with less work is how you maintain that sense of social solidarity” Daniel Susskind
Volgens (Modern Monetary Theory) econoom Pavlina R. Tcherneva moet de overheid alles op alles zetten om werk voor iedereen te kunnen garanderen. Zij ontwikkelde een werkgarantieprogramma, adviseert overheden wereldwijd over de implementatie daarvan en stelt duidelijk dat er geen ruimte voor excuses is, zoals ‘we kunnen het niet betalen’.
In dit stuk in The New York Times lees je over het goede voorbeeld zoals het in Denemarken wordt gegeven en hier in de Financial Times wordt haar theorie alvast verder onder de loep genomen.


Werk of geen werk: het levert allebei stress op. Psycholoog en schrijver Thijs Launspach is expert op dat gebied. Want we stellen nogal hoge eisen aan onszelf. In deze video voor Tedx en de Universiteit van Amsterdam spreekt hij over de explosieve cocktail van prestatiedruk en stress en in dit interview met Parool lees je meer over zijn laatste boek Werk kan ook uit. Kies bijvoorbeeld een ‘buutvrijmoment’ of juist een ‘piekerkwartier’.
De werkende mens is in zijn vrije tijd niet ineens een ander mens. Daarom moet je waken dat je niet continu met je werk bezig bent. Thijs Launspach
Dichter Mia You is momenteel voor ons een gedicht aan het schrijven over werk en identiteit. Dat kunnen we je natuurlijk nog niet laten lezen, maar draagt ze voor op 25 april. Als je geïnteresseerd bent in haar werk, ga dan op zoek naar haar bundel I, Too, Dislike It (bij je lokale boekhandel!) of lees hier het volledige gedicht Trench Lyric dat verscheen op PEN America, over de mentale gezondheidscrisis onder jonge moeders in een veeleisende prestatiemaatschappij.

Wij kijken uit naar 25 april! Jij ook? Vergeet dan niet om hier jouw ticket te bemachtigen.
lees meer

haroon sheikh: corona heeft ons nog afhankelijker gemaakt van digitale technologie
In aanloop naar zijn gesprek met Shoshana Zuboff spreekt Haroon Sheikh alvast met Tjebbe Venema over de impact van digitalisering.

thijs launspach: laat je niet uitputten door moordende prestatiedruk
Waarom verliezen we ons zo in ons werk? En hoe zorgen we dat werk de moeite waard blijft, zonder aan stress ten onder te gaan?