leestips voor collective loneliness

We stellen de sprekers van het Brainwash Weekend over Collective Loneliness graag nog even extra aan je voor. Met deze leestips, van ons hoofd programmering Machteld Vinkenborg, kun jij je alvast inlezen voor zondag 28 februari.

Voor de lockdown of na de lockdown: de eeuw van de eenzaamheid is al geruime tijd aan de gang. Als geen ander maakt econoom en denker Noreena Hertz in haar nieuwe boek De Eenzame Eeuw inzichtelijk hoe de manieren waarop wij samenleven en -werken ons steeds efficiënter en eenzamer maken. De (strijd tegen) eenzaamheid is volgens Hertz niet alleen persoonlijk, maar ook politiek, en heeft alles te maken met het neoliberalisme.

In dit interview door NRC vertelt ze onder andere hoe stedelingen zich steeds meer onttrekken aan het publieke leven, en in haar interview met de Volkskrant betoogt ze dat het tijd is om het kapitalisme te voorzien van een dosis mededogen en solidariteit. Zelf schreef ze onlangs dit artikel voor The Washington Post over de vijf belangrijkste misvattingen rondom eenzaamheid.

“Eenzaamheid is niet persoonlijk, maar politiek” Noreena Hertz

Een andere gast, op zondag 28 februari, kijkt ook met een scherpe blik naar de maatschappelijke systemen waartoe we ons moeten verhouden en de weerslag die ze hebben op onze persoonlijke levens. Paul Verhaeghe doet dat natuurlijk vanuit zijn eigen expertise: de klinische psychologie. Eenzaamheid, onze relatie met ons eigen lichaam en die met de ander, staan al geruime tijd hoog op zijn agenda. 

Enige tijd geleden, bij het uitkomen van zijn boek Intimiteit, sprak Verhaeghe openhartig in Trouw over onze behoefte om nader tot elkaar te komen.

Het nieuwe boek De Lege Hemel van Marjan Slob lazen we bij Brainwash binnen no time uit. Trefzeker bouwt ze haar verhaal op en zet artiesten als David Bowie en Michael Jackson in de spotlight om aan te tonen dat elke medaille twee kanten heeft. Eenzaamheid legt namelijk ook unieke menselijke talenten bloot. En daarover gaan we met haar in gesprek.

In dit interview vertelt Marjan Slob in Trouw waarom eenzaamheid eigenlijk een talent is en in ons eigen inleidende interview met haar op Brainwash gingen we hier verder op in. 

“Kunstenaars hielpen mij om de schoonheid in eenzaamheid te zien, in hoe ze allerlei vormen van creativiteit voortbrengt.” Olivia Laing

In het avondprogramma van Collective Loneliness duiken we dieper in de kunsten. Want waar anders wordt eenzaamheid meer invoelbaar, tastbaar of begrijpelijk gemaakt dan in de kunstwerken en levensverhalen van kunstenaars? Toen de fenomenale Britse kunstcriticus en schrijver Olivia Laing een tijd in New York woonde voelde ze zich eenzamer dan ooit. Ze schreef een boek over de kunstenaars, artiesten, filmmakers en muzikanten die haar er doorheen hebben gesleept.

In dit artikel van Olivia Laing voor The Guardian neemt ze je aan de hand, langs onder meer Hopper en Warhol, en laat zien waarom het eigenlijk zonde is dat we vaak zo bang zijn om alleen te zijn. Is het tijd om eenzaamheid uit de taboesfeer te halen?

We sluiten de zondagavond in stijl af met de fantastische schrijver Ottessa Moshfegh. Door The New Yorker-journalist Jia Tolentino (afgelopen oktober bij Brainwash te gast) werd ze treffend omschreven als dé Amerikaanse schrijver die schrijft over het leven wanneer het leven verschrikkelijk voelt. Haar romans worden gekenmerkt door eenzame personages. Of het nu gaat om een zeeman die zijn beste vriend heeft vermoord (McGlue), een dame die besluit zich een jaar lang te drogeren (Mijn jaar van rust en kalmte) of de vrouw die in een boshut een mysterie oplost dat zich eigenlijk alleen maar afspeelt in haar hoofd (De dood in haar handen). Existentiële vervreemding staat centraal. Genoeg materiaal om met Moshfegh tot de kern van eenzaamheid te komen. 

Onlangs verscheen een groot interview met Ottessa Moshfegh in Vrij Nederland, eerder werden zij en haar nieuwste boek al uitgebreid besproken in New York Times

Veel leesplezier!

 

Bekijk hier het gehele programma van Brainwash Weekend: Collective Loneliness en vergeet niet om een kaartje te kopen. De Early Birds van 7,50 euro zijn beschikbaar tot 14 februari 2021.

Verder lezen?

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!