leestips voor het festival

Wij hebben 8 boekentips voor je: dichtbundels, romans en essays van onze festivalsprekers die je écht niet mag missen. Lees je vast in voor het festival of verzamel de boeken op onze boekenmarkt. De medewerkers van Athenaeum Boekhandel staan op 30 oktober voor je klaar in de kelder van Paradiso en hebben natuurlijk nog meer mooie boeken voor je van andere sprekers!

Geef nooit op – Bernardine Evaristo
Geef nooit op is het inspirerende verslag van de weg die Booker-Prize winnaar Bernardine Evaristo heeft afgelegd. Na decennia als baanbrekend schrijver in de marge nam ze in 2019 met haar roman Meisje, Vrouw, Anders eindelijk haar plaats in de schijnwerpers in. In Reading between the (life)lines praat Bernardine hierover met Ikenna Azuike.

Aleksandra – Lisa Weeda
In Aleksandra wordt de dramatische geschiedenis van Oekraïne vertelt via de evenzo dramatische geschiedenis van de familie van Lisa Weeda. Lisa praat hierover in Tussen waarden en waarheid.

How degrowth will save the world – Jason Hickel
Als we een toekomst willen die niet overheerst wordt door sociale onrust, ecologische rampen en globaal onrecht, dan moeten we onze obsessie met economische groei afleren. Waarom en vooral hoe we dat doen beschrijft economisch antropoloog Jason Hickel in zijn bestseller: Less is More, How Degrowth Will Save the World. Hierover praat hij in dit programma.

Mythen en stoplichten – Alara Adilow
De dichtbundel Mythen en stoplichten van Alara Adilow is een scherpe reflectie op het hedendaagse leven. In wilde, soms absurde beelden en scherpe observaties toont ze ons haar blik op de wereld. Samen met Nadia reflecteert Alara op ons lichaam in de wereld.

Reality+ – David Chalmers
Misschien wel ons lievelings-filosofie boek van de afgelopen jaren: Reality+ van David Chalmers. Hij werd beroemd met onderzoek naar bewustzijn. In zijn nieuwe boek Reality+ stort hij zich op de digitale werkelijkheid, die van computersimulaties en virtual reality. Zouden we in virtuele werelden, nog vaak beschouwd als tweederangs of ‘onecht’, ook bewust en volwaardig kunnen leven? Hij vertelt het ons.

Spreken en zijn – Kubra Gümüşay
Kubra Gümüşay is een van de invloedrijkste intellectuelen en activisten van Duitsland. In haar boek Spreken en zijn onderzoekt ze hoe taal ons denken vormt en onze politiek bepaalt. Hoe je tot een andere taal kan komen vertelt ze ons op het festival.

Kolonisatie van de toekomst – David van Reybrouck

We plunderen de planeet, houden geen rekening met toekomstige generaties en zien de natuur wegkwijnen. In De kolonisatie van de toekomst schrijft David van Reybrouck hierover. Samen met Jason Hickel onderzoekt hij hoe de toekomst er óók uit zou kunnen zien. Een toekomst waar we wel rekening houden met elkaar.

Diepdiepblauw – Nikki Dekker
In diepdiepblauw schrijft Nikki Dekker over wat we van de dieren onder water kunnen leren over liefde en identiteit. Van de blobvis, platvissen, homoseksuele zeehonden tot zelfbewuste poetslipvissen. Op Brainwash Festival draagt ze voor.

Op ons festival is de boekenmarkt in de kelder van Paradiso te vinden. Hij is geopend van 12:30 tot 20:00.

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!