filosofische boekentips

Het is Maand van de Filosofie. Tijd dus om naar je lokale boekhandel te gaan en je favoriete filosofieboeken in te slaan. We helpen je graag op weg met wat leestips: boeken die volgens ons niet op je lijstje mogen ontbreken.

Tip 1:
Suzanne Roes, De politiek van de vruchtbaarheid

Wij zijn fan van filosoof Suzanne Roes. Ze stond op de afgelopen editie van ons festival en eerder dit jaar kwam haar boek De politiek van de vruchtbaarheid uit. Wie een persoonlijke beslissing wil nemen over kinderen krijgen, loopt tegen politieke vraagstukken aan: wie mogen er kinderen krijgen? Wie moeten er kinderen krijgen? En wie vooral niet? Suzanne nodigt ons uit om na te denken over machtsverhoudingen, autonomie en ouderschap.

Tip 2: 
Kohei Saito, Systeembreuk  

Bij ons op kantoor ligt boven op de boekenstapel Systeembreuk van Kohei Saito. In Japan is hij een grote hit, in Nederland nog wat minder bekend. En hier moet natuurlijk verandering in komen! Saito laat ons zien dat kleine inspanningen voor het klimaat niet meer zijn dan ‘opium voor het volk’. De klimaatcrisis eist systeembreuk. Saito gaat opzoek naar een alternatief met Karl Marx’ Het Kapitaal in zijn hand.

Tip 3: 
Tim Fransen, In onze tijd

Onze Brainwash Special met Tim Fransen over zijn nieuwe boek In onze tijd, Leven in het Calamiteitperk was binnen 12 uur uitverkocht. Maar wist je dat zijn boek al op 18 april verschijnt? Bereid je voor op een alomvattende analyse van ons tijdgewricht. Hoe komt het dat het vooruitgangsdenken ons zo heeft kunnen misleiden? Tim neemt de lezer op sleeptouw langs grote filosofen en verrassende denkers en komt met concrete ideeën om het tij te keren.

Tip 4: 
Jenny Slatman, Nieuwe Lichamelijkheid

Filosoof Jenny Slatman onderzoekt in haar fascinerende boek Nieuwe Lichamelijkheid onze blik op ons lichaam. Lichaam en geest worden volgens haar te veel gezien als twee verschillende entiteiten. Maar waarom? Volgens Jenny Slatman moet er meer aandacht komen voor de materiële relaties waarin lichamen staan. Ze werpt zo een nieuwe blik op onze omgang met obesitas, racisme, seksisme en meer.

Tip 5:
Hans Schnitzler, Filosofie in de kroeg

Volgens filosoof Hans Schnitzler kunnen we veel van de kroeg leren. De losse sfeer, de gezelligheid, onbekommerdheid. Neem zijn nieuwe boek Filosofie in de kroeg mee naar je favoriete café en zoek naar een nieuwe gemeenschapszin. En maak, terwijl je er zit, direct wat nieuwe vrienden.

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!