festival online

Ook dit jaar waren er weer 5 online gesprekken op ons festival. Binnenkort zullen de opnames van deze gesprekken hier terug te vinden zijn.

Wat vond er plaats?

 

8 episodes of islamophobia
13:30 – 14:20 // Hamza Syed & Clarice Gargard

Waar ligt de grens tussen journalistiek en activisme? Deze vraag staat centraal in de wereldberoemde podcast The Trojan Horse Affair van The New York Times en Serial. Met de maker Hamza Syed en Clarice Gargard praten we over racisme, beeldvorming en de macht van instituten.

Leven en laten leven
15:00-15:50 // Madeleijn van den Nieuwenhuizen & Gunilla Kleiverda

Kiezen voor abortus, het dragen van een hijab of tegen je zin worden betast: het vrouwenlichaam blijft een strijdveld. Rechtshistoricus en mediacriticus Madeleijn van den Nieuwenhuizen spreekt met gynaecoloog Gunilla Kleiverda over de anti-abortuslobby, lichamelijke integriteit en ons ambivalente denken over lichamelijke autonomie.

Reality+: from the matrix to the metaverse
16:30-17:20 // David Chalmers & Miriam Rasch

Volgens filosoof David Chalmers is er geen wetenschappelijke verklaring voor hoe en waarom we bewustzijn ervaren. Dit zet de deuren open naar  gekke gedachten over onze relatie tot de realiteit (welke realiteit?) en de metaverse (hoezo nepwereld?). David praat hierover met filosoof Miriam Rasch. Maak je klaar voor een duizelingwekkende gedachteoefening!

You are ecological
18:00 – 18:50 // Timothy Morton

Het is eigenlijk vrij eenvoudig: we gaan de natuur niet redden als we er niet met een andere bril naar leren kijken. Die andere blik komt niet ondanks, maar dankzij de klimaatcrisis, betoogt de radicale filosoof Timothy Morton. Hij voorziet ons niet alleen van een filosofie, maar ook van een soundtrack voor het post-antropoceen. Want over het verleden kunnen we denken, de toekomst moeten we voelen én horen.

How crypto will save the planet
20:00 – 20:50 // Kevin Owocki & Elisa achterberg

Veel van de problemen waar we vandaag voor staan zijn te groot voor de natiestaat. In plaats van de politiek te hervormen, kunnen we beter een nieuwe online structuur creëren. Althans, zo redeneren veel blockchain- en crypto-ondernemers. Kevin Owocki is zo iemand. Hij is oprichter van gitcoin (niet bitcoin) en gelooft er heilig in dat we dankzij de crypto-economie een nieuwe wereld kunnen bouwen waarin niet geld maar het welzijn van mens en planeet centraal staat. Hij gaat hierover in gesprek met Elisa Achterberg.

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!