De wereldorde kantelt. Het heersende economische systeem barst bijna uit zijn voegen. In de dagelijkse achtbaan van vermaak, prikkels, slechtnieuwsberichten en existentiële angst verliezen we grip en soms zelfs het vermogen om hoopvol te blijven. Maar juist in crises ontstaan veel nieuwe ideeën voor de toekomst. Tijd om samen onze plek in de wereld te onderzoeken. Om nieuwe visies en denkrichtingen te verkennen. Wie zijn we? Waar staan we? Hoe kan een radicaal andere toekomst eruitzien?

Op Brainwash Festival 2022 brengen filosofen, wetenschappers, theatermakers en schrijvers nieuwe manieren van kijken. Botsende en schurende ideeën, gewaagde gedachten en originele visies komen samen op het grootste denkfestival van Nederland en België. Drum roll…

..de eerste namen van Brainwash Festival 2022 zijn bekend! Bekijk hier de line-up.

dit zijn de thema's

whose freedom, what freedom?

We willen vrijheid! Maar terwijl de één de straat op gaat om vrijheid te eisen, wijst de ander op de verantwoordelijkheden die ‘vrij zijn’ met zich meebrengt. De oorlog in Oekraïne, het terugrollen van abortuswetten: het debat staat op scherp en de consequenties zijn groot. In hoeverre zijn heersende concepten van vrijheid nog houdbaar in een steeds complexer wordende wereld? Moeten sommige vrijheden sneuvelen om andere ruim baan te kunnen geven?

our bodies keep the score

Ons lichaam betaalt vaak de rekening voor het leven in de moderne wereld. Eenzaamheid, ziekte, stress en emoties als blijdschap, pijn, rouw en verlangen laten hun sporen achter. Soms zichtbaar van buiten, soms diep van binnen. Tegelijkertijd begrijpen we de wereld via ons lichaam. Het geeft vorm aan de manier waarop we leven, liefhebben en onze seksualiteit beleven. Wat kunnen we van ons lichaam leren over de wereld om ons heen?

we’re all divided together

De kloven in de samenleving worden steeds dieper. Rijk en arm, woke en racist, yup en arbeider, boer en veganist, huisjesmelker en huurder, multinational en flexwerker. Scheidslijnen lijken onoverbrugbaar. Kunnen we nog voorbij de hokjes kijken? Kan welvaart beter worden verdeeld? Waarom denken we altijd in termen van winnaars en verliezers? En waar vinden we elkaar en wat ons bindt in deze tijd nog terug?

radical futures

Een nieuwe koude oorlog, cyberaanvallen, robotisering van arbeid, de totale ontwrichting van het klimaat: de toekomst is soms best beangstigend. We hebben meer dan ooit behoefte aan idealistische en radicale visies op de wereld. Hoe zetten we nieuwe technologieën en innovaties op een rechtvaardige manier in? Hoe kunnen we verder zonder de grote uitdagingen van nu uit het oog te verliezen? Komen we ooit af van radicale ongelijkheid? De meest toonaangevende denkers wijzen de weg terwijl zij een voorschot op de toekomst nemen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!