Van technofilosofie, Trojan horses, en Iraanse artpop tot sexy zeedieren, Machiavelli en de nooit-goed-genoeg-generatie. Op Brainwash Festival 2022 kantelen baanbrekende filosofen, wetenschappers, theatermakers en schrijvers de blik op onszelf en de wereld waarin we leven. Schurende ideeën, gedurfde gedachten en nieuwe visies komen samen op het grootste jaarlijkse denkfestival van Nederland en België.

Brainwash Festival vindt plaats op zondag 30 oktober 2022 in Amsterdam (locaties: Paradiso, Melkweg, De Balie, Bellevue, De Kring en Club Up). Het programma duurt van 13:00 tot 22:00.

Bekijk hier het complete programma en de line-up. Keuzestress? Geen nood! In het programma keren vier thema’s terug. De belangrijkste vragen van vandaag, als rode draad door het festival.

dit zijn de thema's

whose freedom, what freedom?

We willen vrijheid! Maar in hoeverre zijn heersende concepten van vrijheid nog houdbaar in een steeds complexer wordende wereld? Moeten sommige vrijheden sneuvelen om andere ruim baan te kunnen geven?

In de filosofische spokenwordlezing van Lev Avitan onderzoekt hij de schaduwzijden van onze vrijheid, Ernst-Jan Pfauth gaat in gesprek met auteur en activist Jillian C. York over de ethische kant van surveillancekapitalisme en met de legendarische podcastmaker Hamza Syed onderzoeken we institutioneel racisme en journalistieke vrijheid.

our bodies keep the score

Ons lichaam betaalt vaak de rekening voor het leven in de moderne wereld. Eenzaamheid, ziekte, stress en emoties als blijdschap, pijn, rouw en verlangen laten hun sporen achter. Het geeft ook vorm aan de manier waarop we leven, liefhebben en onze seksualiteit beleven. Wat kunnen we van ons lichaam leren over de wereld om ons heen?

Filosoof Marli Huijer gaat in gesprek met Pink Moon-filmmaker Floor Van Der Meulen over het vervroegd voltooide leven, psycholoog Thijs Launspach helpt voorkomen dat ons hoofd op hol slaat, en artiesten Aafke Romeijn, Gil ’the Grid’ en Birsen Basar spreken over het leven met depressie, psychoses en autisme.

we’re all divided together

De kloven in de samenleving worden steeds dieper. Kunnen we nog voorbij de hokjes kijken? Kan welvaart beter worden verdeeld? En waar vinden we elkaar en wat ons bindt in deze tijd?

Kübra Gümüşay gaat in gesprek met Anya Topolski over hoe taal onze werkelijkheid vormt, in een interactieve sessie met onze programmamaker Fredo ga je zelf aan de slag met je eigen burgerschapsidealen en de fantastische schrijver Bernardine Evaristo spreekt openhartig met ons over identiteit, ras, gender en ouder worden.

radical futures

Denken over de toekomst is soms best beangstigend. We hebben meer dan ooit behoefte aan idealistische en radicale visies op de wereld. De meest vooruitstrevende denkers wijzen ons de weg, terwijl zij een voorschot nemen op wat ons te wachten staat.

We onderzoeken de toekomst van onze oceaanpolitiek met Chris Armstrong, leren doelgericht radicaliseren van Andreas Malm, en met denkers als Barbara Baarsma, David Van Reybrouck, Jason Hickel en Oded Galor verkennen we radicale nieuwe plannen voor een eerlijkere welvaartsverdeling, directere vormen van democratie en een gelijkwaardige relatie met al het leven dat ons omringt.

ontdek de line-up

Lees meer over al onze geweldige sprekers! De line-up vind je hier.

koop je ticket

De ticketverkoop voor Brainwash Festival 2022 is in volle gang. Koop hier je ticket(s)!

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!