een brainwash top 5

Onze hoogtepunten van de afgelopen jaren? Het zijn er zoveel! Omdat in 2020 zo weinig kon en we volle zalen, onze sprekers en het delen van grootse ideeën missen, kijkt directeur Marije Ligthart met je terug op onze favoriete momenten van de afgelopen zes jaar.

5: ideeën

Het delen van de ideeën van de meest toonaangevende internationale denkers. Bijvoorbeeld van Thomas Piketty, Chimamanda Ngozi Adichie, Slavoj Zizek, Michael Sandel, Martha Nussbaum, Bruno Latour, Mariana Mazzucato, Louis Theroux, Naomi Klein, Richard Dawkins en Kwame Anthony Appiah. Een basisinkomen voor iedereen? Feminisme 4.0? Een verkenning van het Antropoceen? Een noodplan voor het klimaat? Onze denkers gaven je de afgelopen jaren genoeg stof tot nadenken.

In 2019 bestond het festival uit 144 programma’s, 200 sprekers en 12 locaties

4: verdwalen

Het zwerven over het festival, niet weten wat je in de volgende zaal gaat zien, je laten verrassen door theatermakers en schrijvers die je nog niet kent of het horen van een baanbrekend idee van een vooraanstaande filosoof of wetenschapper. Juist dat is wat Brainwash Festival zo leuk maakt. In 2019 bestond het festival uit 144 programma’s, 200 sprekers en 12 locaties. Genoeg om in te (ver)dwalen dus!

 

3: ontmoetingen

Onze nummer 3 in de lijst: nieuwe ontmoetingen. Waar wij blij van worden is als we ideeën kunnen samenbrengen, denkers gedachten uitwisselen en we elkaar scherp houden. Weet je nog, 2018 in de Nationale Opera? Het gesprek tussen Frans de Waal en Dick Swaab over vrije wil? Of hoe The Smartphone Orchestra in 2019 het publiek samenbracht in een gezamenlijke performance over ons datagebruik?

2: media

Op nummer 2 alle toffe televisieprogramma’s en podcasts die we samen met Human gemaakt hebben. Wat terugkijktips uit de uitzendingen van de afgelopen jaren: de Brainwash Talk van Dirk de Wachter over de waarde van tegenslag, Mariana Mazzucato over kapitalisme, Dalilla Hermans over hoop of onze Brainwash Special met Thomas Piketty

"We willen dat het kapitalisme en de marktwerking in dienst staan van de democratie, en niet andersom" Thomas Piketty tijdens de Brainwash Special 2020

1: jullie

En op 1 jullie enthousiasme! Ja, dit klinkt cheesy, maar zonder jullie was er niks aan geweest. Hoe jullie ieder jaar terugkwamen (en het festival daarom steeds weer snel uitverkocht was), al jullie reacties op onze sprekers en programma’s, alle adviezen, complimenten jullie steun en lieve berichten in 2020 toen we Wanderlust moesten afzeggen.

meer lezen:

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!