deze thema’s staan centraal op brainwash festival 2021

Hyperindividualisme, radicale ongelijkheid, een wereldwijde mentale gezondheidscrisis en klimaatchaos. De wereld is complexer dan ooit. Waar richten we onze aandacht op? Waar moeten we nú over nadenken? Om houvast te bieden zetten wij vijf thema-routes uit: lijnen in het Brainwash programma die jou op weg helpen bij het duiden van de belangrijke vragen van vandaag.

 

tomorrow’s economy

Het grootste probleem van deze tijd? Extreme economische ongelijkheid. Waar je geboren bent, het opleidingsniveau van je ouders of je sekse: ze bepalen je kansen in het leven. Is een ander economisch systeem mogelijk? Moeten we radicaal anders over de verdeling van welvaart denken? En waarom geloven we nog steeds in de mythe van eindeloze groei?

collective loneliness

Eenzaamheid, vermoeidheid, een gevoel van zinloosheid: onze mentale gezondheid is in crisis. Er zijn meer depressies en burn-outs dan ooit en de wachtlijsten van de GGZ zijn lang. Hoe gaan we om met onze collectief wankelende psyche? En welke impact heeft dit op hoe we samenleven?

moeten we radicaal anders over de verdeling van welvaart denken?

parallel realities, infinite truths

Van liegende politici, weggefilterde nieuwsberichten, een gebrek aan vertrouwen in de wetenschap tot het geloof in complottheorieën. Hoe gaan we om met de erosie van ‘de waarheid’? Kunnen we elkaar nog vinden in online gecreëerde parallelle werelden? En hoe gaan we om met de eindeloze macht van Big Tech?

new dividing lines

Is de nadruk die onze samenleving legt op identiteit gevaarlijk? Hoeveel ruimte geven we elkaar voor botsende normen en waarden? Hoe komt het dat we steeds minder samenleven? We onderzoeken nieuwe en oude scheidslijnen en hoe die te overbruggen.

hoe kunnen we onze relatie tot ‘het natuurlijke’ opnieuw vormgeven?

changing ecosystems

We leven in een tijd van ecologische transformatie. Zijn wij de laatste generatie die ijs meemaken? Gaat onze omgang met dieren zorgen voor een tweede, nog dodelijkere pandemie? En hoe kunnen we onze relatie tot ‘het natuurlijke’ opnieuw vormgeven? Het is tijd dat we de balans opmaken.

eerder verschenen op ons blog

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!