De beste boeken die wij lazen

Wat las jij dit jaar? Welke denker schreef volgens jou het meest inspirerende boek van 2022? Wij delen onze hoogtepunten en horen ook graag die van jou.

Onze favorieten op een rij: 

Maggie Nelson – On Freedom
Oooh… wat hadden we Maggie Nelson graag horen spreken op Brainwash Festival. On Freedom: Four songs of care and constraint is één van de mooiste boeken die we lazen. Een duizelingwekkende zoektocht naar wat het betekent om vrij te zijn.

Edouard Louis – Veranderen: Methode
Veranderen: Methode gaat over de keuzes die je maakt in je leven. Wie of wat bepaalt wie je bent? En kun je ooit echt veranderen? Een alomvattende roman over identiteit, afkomst en aanpassingsvermogen.

David Chalmers – Reality+
Misschien wel ons favoriete filosofieboek van het afgelopen jaar: Reality+ van David Chalmers. Hij sprak er al over op ons festival, maar echt de duizelingwekkende diepte in kun je alleen als je dit boek leest.

Martin Hagglund – Dit leven. Hoe onze sterfelijkheid ons vrij maakt
Filosoof Martin Hagglund laat ons met Marx, Proust en Hegel zien dat alles wat ons leven de moeite waard maakt, eindig is. En juist dat gegeven maakt volgens hem ons leven op aarde zo bijzonder.

Amia Srinivasan – Het recht op seks
Socioloog en feminist Amia Srinivasan schreef een essaybundel over seks, macht en grenzen (en hoe lastig het is die te bepalen). Ze schrijft over het allerintiemste en allerpolitiekste deel van ons leven.

Lisa Weeda – Aleksandra

Lisa won vorige week de Bronzen Uil voor haar boek Aleksandra. Wij snappen waarom. Een prachtige poëtische verkenning van Oekraïne en haar eigen familiegeschiedenis.

Mohamed Mbougar Sarr – De diepst verborgen herinnering van de mens
Wat een overweldigend boek. En waar het precies over gaat? Over alles en niets. Over liefde, dromen, verbeelding, (post)kolonialisme en de vraag voor wie literatuur nu precies is.

Alara Adilow -Mythen en stoplichten 
De dichtbundel Mythen en stoplichten van Alara Adilow is een scherpe reflectie op het hedendaagse leven. In wilde, soms absurde beelden en scherpe observaties toont ze ons haar blik op de wereld.

Om meer van dit soort tips te delen én ze samen te bespreken lanceren we komend jaar onze eerste boekenclub samen met Athenaeum Boekhandel! We zijn al druk lijstjes aan het maken. Maar we horen het ook graag van jou: welk non-fictieboek mag niet ontbreken in onze boekenclub? Laat het ons weten en maak kans op een filosofisch boekenpakket!

 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!