brainwash zomerhits

Zomer! De komkommers worden geplukt, en de samenleving gaat in een lagere versnelling. Eindelijk tijd om ons niet te laten leiden door de dagelijkse heisa, maar de diepte in te duiken. Het Brainwash Team deelt daarom prikkelende lees-, kijk- en luistertips, elke week in augustus. Vitamines voor het hoofd en het hart, om je blik te vergroten en geest te verruimen. En je hoeft er vaak niet eens je ligbed voor af.

Lezen

Bernardine Evaristo – Meisje, vrouw, anders en Geef nooit op 

Met Meisje, vrouw, anders won Bernardine Evaristo de Booker Prize. Een doorbraak voor haar, en ook een maatschappelijke overwinning: het boek geeft een stem aan de levens van zwarte vrouwen. Al die levens samen brengen een verrassend en veelzijdig beeld, want ‘de zwarte vrouw’ bestaat natuurlijk niet. Dit jaar verscheen Evaristo’s manifest Geef nooit op, waarin ze vertelt over haar eigen leven, opgroeiende in de Britse klassenmaatschappijEvaristo komt dit najaar naar Brainwash Festival!

Nikki Dekker – Diepdiepblauw 

Wat hebben vissen en biseksualiteit met elkaar te maken? Alles, volgens radiomaker en schrijver Nikki Dekker. Dekker vermengt in haar debuutroman haar persoonlijke, seksuele ontdekkingstocht met weetjes over het leven in de oceaan. Wat betreft de liefde kunnen we nog veel leren van zeedieren. Een heerlijk boek om te lezen als je uitkijkt over het water. En een kleine tip van de sluier opgelicht: Nikki Dekker komt hier op Brainwash Festival alles over vertellen! 

David Graeber & David Wengrow – The Dawn of Everything: A New History of Humanity

Wie denkt dat onze (prehistorische) voorouders maar simpele wezens waren heeft het mis! Antropoloog David Graeber en archeoloog David Wengrow bewijzen dat de mens door de geschiedenis heen een veel gevarieerder scala aan samenlevingsvormen had dan doorgaans gedacht werd. Met levendige en kleurrijke voorbeelden weten Graeber en Wengrow je voorstellingsvermogen te prikkelen.

Maken

Alexandra Daisy Ginsberg – Living Artworks: Pollinator Pathmaker

Voel jij wel eens de diepgewortelde behoefte om je tuin een totale makeover te geven? Dan hebben wij het perfecte computerprogramma voor jou. Pollinator Pathmaker is een computersimulatie van kunstenaar Alexandra Daisy Ginsberg. Je kunt je tuin compleet ‘rewilden’; voor wie zich afvraagt wat er gebeurt als je het gras eens een hele zomer niet afrijdt. Klaar om met die groene vingers aan de slag te gaan? Klik hier op de link. 

Luisteren 

Team Brainwash levert de ideale zomerse Spotifylijst mét inhoud. Welke muziek levert stof tot nadenken, of geeft de tijdsgeest weer? Elke week lichten we een favoriete track uit. We trappen af met een hedendaagse klassieker. 

Uitgelicht 

Arcade Fire – Age of Anxiety 

Fight the fever with TV, in the age when nobody sleeps. And the pills do nothing for me, in the Age of Anxiety”. Deze songtekst van Arcade Fire gaat over het leven van de moderne mens dat de weg kwijtraakt in een spiegeldoolhof. We zoeken betekenis, raken verstrikt in onze ambities, het ego, en een steeds complexere wereld. Een rake tekst op een opzwepende melodie, waarvan je dan juist weer zin krijg om te leven. 

Check hier onze hele playlist.

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!