brainwash zomerhits 4

Zomer! De komkommers worden geplukt, en de samenleving gaat in een lagere versnelling. Eindelijk tijd om ons niet te laten leiden door de dagelijkse heisa, maar de diepte in te duiken. Het Brainwash Team deelt daarom prikkelende lees-, kijk- en luistertips, elke week in augustus. Vitamines voor het hoofd en het hart, om je blik te vergroten en geest te verruimen. En je hoeft er vaak niet eens je ligbed voor af. Lees hier onze laatste blog!

Lezen

Ga gewoon wat leuks doen – Aafke Romeijn 

Iets minder dan één op de vijf volwassenen wordt in hun leven ooit depressief. Toch praten we er niet of nauwelijks over. Aafke Romeijn breekt de stilte en schreef er een boek over. Als je zelf depressief bent of iemand in je omgeving dat is, dan is dit boek zeker een aanrader hoe daarmee om te gaan. 

Benieuwd hoe Aafke Romeijn haar depressie heeft verwerkt in haar muziek en kunst? Op Brainwash Festival komt ze daarover praten én zal ze ook een aantal nummers spelen.

Afrika is geen land – Dipo Faloyin 

Afrika wordt regelmatig gereduceerd tot één simpel verhaal. Met Afrika is geen land corrigeert Dipo Faloyin de aannames die er bestaan over het continent en schetst in plaats daarvan, met veel humor en nuance, een multidimensionaal beeld. Hij neemt je mee naar het zinderende stadsleven in Lagos, schetst de levendige West-Afrikaanse rivaliteit over wie de beste jollofrijst maakt en verhaalt over democratie in zeven dictaturen. Tegelijk legt hij bloot hoe negentig procent van het materiële cultureel erfgoed tijdens het koloniale tijdperk werd gestolen – en hoe moeilijk het tot op de dag van vandaag is om dat terug te krijgen. 

Nieuwtje: Dipo Faloyin is te gast bij de Brainwash Special in het Tropenmuseum op donderdag 27 oktober. Binnenkort start hiervoor de ticketverkoop via deze website. Alvast inlezen? Lees dan alvast zijn boek Afrika is geen land!

Zien

Onze koloniale erfenis – Het Tropenmuseum 

Onze koloniale erfenis is de nieuwe vaste expostie in het Tropenmuseum. Meer dan 200 mensen leverden hun bijdrage en dat is terug te zien in de meerstemmigheid van de tentoonstelling. Naast de bekende koloniale geschiedenis geeft de tentoonstelling een gezicht aan de mensen die lang verborgen zijn gebleven in de geschiedenis. Het Namenmonument is daar een onderdeel van. Op dit digitaal monument staan de namen van 200.000 tot slaaf gemaakten uit de voormalige koloniën.

Onze koloniale erfenis levert een bijzondere kijk in de structuur van (hedendaags) kolonialisme en is daarom zeker een must-see.

Luisteren

Moslima – Cigdem Yuksel en Maartje Duin

“Een vormeloze jas, bloemetjeshoofddoek, lopend op de markt met een boodschappenwagentje, op de rug van afstand met lange lens geschoten.” Het is een beschrijving van de meest veelvoorkomende beeltenis van islamitische vrouwen in de Nederlandse media. Maar duidelijk is dat de meeste moslimvrouwen zich niet in dit beeld herkennen. Hoe is de beeldvorming rond ‘de moslima’ ontstaan? En hoe kan dit beeld veranderen? Dat onderzoekt beeldmaker Cigdem Yuksel met radiomaker Maartje Duin in het radiodocumentaire-tweeluik Moslima.

Team Brainwash levert de ideale zomerse Spotifylijst mét inhoud. Welke muziek levert stof tot nadenken, of geeft de tijdsgeest weer? Elke week lichten we een favoriete track uit. Deze keer een laid back zomerhit over het overwinnen van eenzaamheid.

Humility – Gorillaz

De zomerse hit Humility is de eerste single van het zesde studioalbum The Now Now (2018) van de Gorillaz. Het nummer krijgt zijn laid back sound door de samenwerking met de Amerikaanse jazzgitarist George Benson. Voor het ultieme zomergevoel schakelden ze acteur en muzikant Jack Black in en reden ze voor de videoclip naar Venice Beach. Maar onder deze lekkere vibe schuilt een diepere boodschap: hoe kom je over je eenzaamheid heen?  “I don’t want this isolation. See the state I’m in now?”

Een onderwerp waar we ook dieper op ingaan met het programmathema We’re all divided together tijdens Brainwash Festival 2022.

Nog niet genoeg gekregen van onze hits? Bezoek Brainwash Festival aanstaande oktober. Bekijk hier onze line-up!

Koop je ticket

Binnenkort maken we de volledige line-up bekend, en de ticketverkoop is al in volle gang. Klik hier om je ticket(s) voor Brainwash Festival op 30 oktober 2022 te kopen!

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!