brainwash zomerhits 3

Zomer! De komkommers worden geplukt, en de samenleving gaat in een lagere versnelling. Eindelijk tijd om ons niet te laten leiden door de dagelijkse heisa, maar de diepte in te duiken. Het Brainwash Team deelt daarom prikkelende lees-, kijk- en luistertips, elke week in augustus. Vitamines voor het hoofd en het hart, om je blik te vergroten en geest te verruimen. En je hoeft er vaak niet eens je ligbed voor af. Lees hier onze derde blog!

Lezen 

Machiavelli’s Lef: levensfilosofie voor de vrije mens – Tinneke Beeckman

Machiavelli: dat is toch die denker wiens werk op de nachtkastjes van dictators en andere machtswellustelingen ligt? Filosoof Tinneke Beeckman laat een heel andere kant van deze politiek filosoof aan ons zien. Volgens haar biedt Machiavelli ons originele inzichten die juist voor burgers van nu van groot belang zijn. Wat betekenen macht, gezag en burgerschap? En wanneer leef je echt in vrijheid? 

Op Brainwash Festival duiken we met het thema ‘whose freedom, what freedom?’ dieper in deze materie , samen mét Tinneke Beeckman en vele andere sprekers. Een perfect boek om je alvast in te lezen!

Kijken

Everything Everywhere All At Once – Dan Kwan & Daniel Scheinert

Familierelaties, kungfu, migratie en virtual reality. Vergezochte combi? Toch is het precies waar de eigenzinnige, genreoverstijgende film Everything Everywhere All At Once over gaat. De titel belooft niet alleen een over-the-topervaring, maar stelt ook de centrale vraag: als je kon kiezen tussen verschillende werkelijkheden, zou je dan andere (morele) keuzes maken?

Zin in een uitje mét airco? Everything Everywhere All At Once is nu te zien in de bioscoop.

Everybody in the Place – Jeremy Deller 

Jeremy Deller staat bekend als een van de grootste conceptuele kunstenaars uit Engeland. Voor deze docu zet hij deze rol opzij en neemt die van leraar aan. Hij vertelt aan een klas vol jongeren (die geen idee hebben wie hij is) over de ravecultuur van de jaren tachtig en negentig. Het is niet enkel een verhaal over dance en drugs, maar vooral over een klassenstrijd die vertrekt vanuit oude drumcomputers en via lege fabriekspanden uitmondt in het conflict met de mainstream cultuur.

Kijken? Dat kan online, onder andere op Vimeo.com.

Zien 

The Body Keeps the Score – Yuki Kho en Maurits de Bruijn (Kunstenlab Deventer: t/m 28 augustus 2022)

Is een mens bij de geboorte een onbeschreven blad? Steeds meer deskundigen betwisten deze mythe. Zo blijken trauma’s te worden doorgegeven van generatie op generatie, en manifesteren deze zich ook via het lichaam. In de groepstentoonstelling The Body Keeps the Score, met veel liefde en aandacht gecureerd door Yuki Kho en Maurits de Bruijn, wordt dit gegeven via de kunst verkend. Een mooie link met het komende Brainwash Festival, waar het gelijknamige festivalthema in het teken staat van de rol en betekenis die het lichaam heeft in het begrijpen van onszelf en de wereld om ons heen. Aanrader!

Luisteren

Team Brainwash levert de ideale zomerse Spotifylijst mét inhoud. Welke muziek levert stof tot nadenken, of geeft de tijdsgeest weer? Elke week lichten we een favoriete track uit. Deze keer een zeer dansbare discohit over het vieren van ons lichaam.

About Damn Time – Lizzo

Sasha kon weer helemaal losgaan tijdens de opnames van Lizzo’s nieuwe hit About Damn Time. Mocht er geen belletje gaan rinkelen bij de naam ‘Sasha’: dit is het koosnaampje dat Lizzo haar geliefde blokfluit heeft gegeven. Door de baslijn is het nummer lekker dansbaar. Disco leeft! Dat wil echter niet zeggen dat we hier te maken hebben met een oppervlakkig dansnummertje. About Damn Time beschrijft hoe je na een moeilijke tijd de weg terug naar jezelf én je lichaam kunt vinden. Lizzo viert daarmee het euforische gevoel van ‘lekker in je vel zitten’. En wij kunnen niet anders dan meejuichen.

Nog niet genoeg gekregen van onze hits? Bezoek Brainwash Festival aanstaande oktober. Klik hier voor tickets en bekijk hier onze line-up!

koop je ticket

Binnenkort maken we de volledige line-up bekend, en de ticketverkoop is al in volle gang. Klik hier om je ticket(s) voor Brainwash Festival op 30 oktober 2022 te kopen!

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!