brainwash zomerhits 2

Zomer! De komkommers worden geplukt, en de samenleving gaat in een lagere versnelling. Eindelijk tijd om ons niet te laten leiden door de dagelijkse heisa, maar de diepte in te duiken. Het Brainwash Team deelt daarom prikkelende lees-, kijk- en luistertips, elke week in augustus. Vitamines voor het hoofd en het hart, om je blik te vergroten en geest te verruimen. En je hoeft er vaak niet eens je ligbed voor af. Lees hier onze tweede blog!

Lezen 

The Genetic Lottery: Why DNA Matters for Social Equality –  Kathyryn Paige 

Met haar boek The Genetic Lottery pleit Kathryn Paige Harden voor het inzetten van wetenschappelijke genetica om tot een gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving te komen waarin iedereen – ongeacht genetisch (on)geluk – eerlijke kansen heeft. DNA maakt ieder van ons anders: het bepaalt een deel van onze persoonlijkheden, maar ook de mate van succes op school, gezondheid en welvarendheid. 

Wil je meer weten over hoe we op een radicale manier anders naar onze toekomst kunnen kijken? Lees dan Hardens boek of bezoek Brainwash Festival op 30 oktober, waar ‘Radical Futures’ een van van de vier festivalthema’s is!

Zien

Met Mes – Sammie de Jong 

Je komt helemaal in de zomersferen door de neonkleuren en überhippe mini-zonnebrilletjes in de film Met Mes van regisseur Sammie de Jong. Scholier Yousef (Shahine El-Hamus) is betrokken bij de beroving van de ijdele tv-presentator Eveline (Hadewych Minis), die naar Yousefs probleemwijk komt om een documentaire te maken over de ellende en ‘sociale structuur’ in de wijk. De absurdische vertelling maakt het met humor doorspekte drama behapbaar, maar  ook extra pijnlijk. Het legt op vervreemdende wijze bloot op welke manier ongelijkheid nog altijd uitsluiting en discriminatie veroorzaakt. 

Voor iedereen die interesse heeft in ons festivalthema ‘We’re All Divided Together’ over scheidslijnen, hokjesdenken en het overbruggen van verschillen, is Met Mes een absolute aanrader.

They can cut all the flowers but they cannot stop spring – Iris Haverkamp Begemann & Alejandra Ortiz (Melkweg Expo 15 juli t/m 21 augustus 2022)

They can cut all the flowers but they cannot stop spring is een expositie over de dagelijkse realiteit van transgender personen in Mexico. De Nederlandse documentaire-fotograaf Iris Haverkamp Begemann ziet dat er een grote kloof bestaat tussen de ogenschijnlijke en daadwerkelijke veiligheid voor transgender personen in Mexico. LHBTQI+-fobie is wijdverbreid in Mexico, en hoewel de wet anders doet geloven, blijft cis-heteronormativiteit de norm. De expositie portretteert de personen die Iris sprak en is onderdeel van de Pride is a Protest-reeks in de Melkweg Expo.

Luisteren 

Hannah Arendt. Over liefde en vrijheidGreet van Thienen

Hannah Arendt was een Duits-Amerikaans filosoof en politiek denker die uit Duitsland vluchtte voor het nationaalsocialisme en de Jodenvervolging. Haar gedachtegoed over vrijheid, de relatie tussen eenzaamheid en radicalisering en de banaliteit van het kwaad is nog altijd heel relevant. Deze vierdelige podcast van Klara geeft een interessant inzicht in het werk van Arendt en laat zien waarom haar ideeën ons nog altijd veel kunnen leren over de tijd waarin we nu leven.

Team Brainwash levert de ideale zomerse Spotifylijst mét inhoud. Welke muziek levert stof tot nadenken, of geeft de tijdsgeest weer? Elke week lichten we een favoriete track uit. Vandaag een zomerhit met een mix van Franse pop en Congolese rumba.

Mon Amour – Stromae & Camila Cabello

“Eerst was daar Natascha, daarvoor Natalie en daarna Laura, en natuurlijk Aurelié.” Zomerliefdes zijn van voorbijgaande aard, bewijst Stromae maar weer met zijn nieuwe nummer Mon Amour. Met een mix van Franse pop en traditionele congolese rumba weet deze zomerhit een perfecte parodie te geven op westerse reality-tv, waarin deelnemers vaak van ‘liefdes’ wisselen. Het origineel stond al op zijn nieuwste album Multitude, maar nu heeft Stromae er samen met Camila Cabello een remix van gemaakt. En bij een remix hoort natuurlijk ook een nieuwe videoclip, die zeker het kijken waard is.

Smaken onze hits naar meer? Lees dan hier onze eerste blog!

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!