brainwash x opera forward festival

Op 11 maart 2022 slaan we de handen ineen met het Opera Forward Festival en brengen voorafgaand aan de première van de opera Denis & Katya twee programma’s met Kelli van der Waals, Hans Schnitzler, Babeth Fonchie en The Smartphone Orchestra over de toekomst van ons leven online. Beide programma’s worden gemodereerd door Consuela Esseboom

de opera denis & katya
Regisseur Ted Huffman en componist Philip Venables baseerden hun nieuwste opera op een waargebeurd en ingrijpend verhaal, dat veel blootlegt van deze hypermoderne tijd vol online voyeurisme, complottheorieën, nepnieuws en 24/7 digitale verbinding. Voorafgaand aan de opera bieden we twee korte programma’s aan waarin we, onder meer, ingaan op de passief-nihilistische neigingen van de moderne nerd, de kwetsbaarheid van het online leven en componeren we met onze smartphone in de hand een nieuw muziekstuk. 

Lees op de website van OFF meer over de opera en hieronder over de programma’s die wij daar aanbieden.

Voor wie zijn leven als kunstwerk wil vormgeven, is periodieke digitale onthouding meer dan het overwegen waard. Hans Schnitzler

brainwash talk #1: online together
Wanneer: Vrijdag 11 maart om 18.00 uur
Locatie: Nationale Opera & Ballet, Foyer
Ticketprijs: Gratis

Wat staat er op het spel als we continu met elkaar in contact staan? Zorgen onze telefoons ervoor dat we meer of minder verbonden zijn? Met creatief collectief The Smartphone Orchestra componeren we een nieuw muziekstuk: Music voor Smartphones III. Een gezamenlijke compositie als reactie op de veelgehoorde kritiek dat smartphones ons alleen maar verder uit elkaar drijven. Dichter Babeth Fonchie draagt voor uit haar werk, en zoomt in op kwetsbaarheid en verbondenheid in het online leven.

Neem je smartphone mee! (Alsof je die zou vergeten.)

brainwash talk #2: weg uit die digitale comfortzone
Wanneer: Vrijdag 11 maart om 18.45 uur
Locatie: Nationale Opera & Ballet, Foyer
Ticketprijs: Gratis

Dat we meer tijd dan ooit online door brengen geldt niet alleen voor de hoofdpersonages in Denis & Katya, het geldt voor ons allemaal. We presenteren daar de beste versie van onszelf en laten diensten uit Sillicon Valley ons leven steeds verder optimaliseren. Draagt Big Tech de schuld of hebben wij ons steeds laten verleiden? En hoe machtig zijn influencers in het bepalen van de online-regels? Filosoof en publicist Hans Schnitzler en journalist Kelli van der Waals leggen de ontwrichtende krachten van het online leven bloot en delen lifehacks om de controle over je leven terug te pakken.

 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!