brainwash special: slag om de wereldorde

Is de angst voor de rode knop reëel? Zomaar een vraag die tijdens de Brainwash Special voorbij kan komen. Op dinsdag 21 juni 2022 gaan we in gesprek over de politieke verschuivingen op het wereldtoneel na aanleiding van de oorlog in Oekraïne.
een nieuwe wereldorde?
Een nieuwe Koude Oorlog, angst voor de bom en verschuivende allianties: al maanden staan de kranten vol over de oorlog in Oekraïne. Tijdens deze Brainwash Special kijken we over de grenzen van disciplines heen. Welke gevolgen heeft de oorlog voor de wereldorde? Welke plek heeft Europa hierin? Vergroot het conflict de eenheid of zorgt het juist voor verdeeldheid op ons continent en wat doet dat met de Europese identiteit?
Tijdens deze Brainwash Special onderzoeken we deze vragen met schrijver en journalist Michel Krielaars, die al sinds de val van de Muur rondloopt in Rusland, met theatermaker Lucas De Man, die door Europa trok op zoek naar de Europese identiteit, filosofe Alicja Gescinska, die op jonge leeftijd uit het communistische Polen naar het vrije België vluchtte en historicus Joep Leerssen. Hij denkt dat Europa misschien wel eens veel krachtiger uit het huidige conflict kan komen door hechtere bondgenootschappen. Het gesprek vindt plaats onder leiding van moderator en journalist Maaike Schoon.
Het programma is een samenwerking met HUMAN. Een registratie zal begin juli uitgezonden worden op NPO 2. Het evenement vindt plaats in Het HEM, een nieuw huis voor eigentijdse cultuur in een voormalige kogelfabriek.





praktische zaken
Datum: Dinsdag 21 juni 2022
Tijd: 20.15 -21.45 uur
Locatie: Het HEM, Warmperserij 1, Zaandam
Prijs: 10 euro
Tickets: Tickets zijn hier te koop

over de sprekers
Michel Krielaars is journalist en schrijver. Hij studeerde geschiedenis en Russisch aan de Universiteit van Amsterdam en werkte jarenlang als Oost-Europa Redacteur bij NOS Laat en Nova en als correspondent in Moskou voor NRC. Hij schreef meerdere boeken over Rusland en met zijn non-fictiedebuut Het brilletje van Tsjechov. Reizen door Rusland won hij de Bob den Uyl Prijs 2015. In zijn essay Oorlog met Rusland beschrijft Krielaars hoe de verhouding tussen Rusland en het Westen langzaam is verschoven van vermeende vriend naar vijand.
Lucas De Man is acteur, regisseur, presentator en theatermaker. Hij is oprichter en artistiek leider van de Stichting Nieuwe Helden. Voor zijn project In Search of Europe reisde Lucas De Man in 2015 in 30 dagen naar 17 steden in 8 landen om meer dan 20 creatieve professionals te interviewen die de maatschappij vormgaven. Geïnspireerd door deze reis maakte Lucas een theatraal reisverslag De Man door Europa. Zeven jaar later ziet hij een nieuwe wind over het continent waaien.
Alicja Gescinska is een Pools-Belgische filosoof, schrijver en opiniemaker. In haar werk schrijft ze over identiteit, democratie en betrokkenheid. Ze is een dochter van migrantenouders: het gezin Gescinska vluchtte in 1988 vanuit communistisch Polen naar België, een jaar voor de val van de Berlijnse Muur. Gescinska buigt zich over de vraag wat nu de waarden van Europa zijn en op welke manier dit continent deze waarden weet hoog te houden en te verdedigen.
Maaike Schoon is een Nederlandse onderzoeksjournaliste die zich bezighoudt met economie en politiek. Ze is werkzaam als presentatrice bij het televisieprogramma Buitenhof en als redacteur voor Vrij Nederland. In maart 2022 interviewde Schoon voor Buitenhof de Russische ambassadeur Aleksander Sjoelgin over de oorlog in Oekraïne.
Joep Leerssen is historicus en hoogleraar Europese Studies. In zijn boek Spiegelpaleis Europa analyseerde hij de zwerm van associaties, echo’s en tradities die Europa omgeeft. Welke mentale gemeenplaatsen spelen een rol als mensen zich een voorstelling maken van Europa? Nu ziet hij een Europa dat wel eens krachtiger uit het huidige conflict kan komen: het hebben van een vijand dwingt een heldere visie af en maakt bondgenoten hechter.