opening night

vrijdag  27 oktober 2023   •  19:30 • de brakke grond, amsterdam   

Kom naar de onvergetelijke opening van Brainwash Festival! We vieren de start van ons festivalweekend met spannende sprekers, radicale voorstellen voor de toekomst, performances en DJ’s.

tickets >>

 

wat je te wachten staat

We nemen je mee op een wervelende reis door het programma van Brainwash Festival 2023. We zoomen in op de hoofdvraag van dit festival: hoe te leven in onzekere tijden?

We stellen schrijver en stylist Ayishat Akanbi, die zich afvraagt wat identiteit, kwetsbaarheid en autonomie met elkaar te maken hebben, aan je voor. We luisteren naar de visionaire ideeën van wetenschapsjournalist Gaia Vince die een wereld schetst die nu nog ondenkbaar lijkt en filosoof Lammert Kamphuis vertelt ons waarom we wel wat perspectivistische lenigheid kunnen gebruiken.

Er is meer! In een speciale performance van Niki Verkaar en De Veenfabriek gaan we cynisme te lijf. Schrijver Aya Sabi schetst een toekomstperspectief voor ons. De avond wordt gemodereerd door Shermin Chavoushi.

En we luisteren naar de podcast White Out van schrijver en audiomaker Lieselot Mariën en gitarist en producer Jac van Exter (Jungle By Night). Tijdens deze Opening Night waan je je op ijsvlakten en hoor je live muziek van Jac.

We sluiten onze aftrap feestelijk af met DJ Pet Nat, performances en drankjes.

Tot dan!

 

 

 

 

 

 

 

meer over de deelnemers

Hoe kun je voorkomen dat je murw raakt van de rampberichten over het klimaat en de toenemende polarisatie? Hoe blijf je hoopvol in een cynische wereld? Atlantis van muziektheatergezelschap de Veenfabriek presenteert een gedetailleerd reddingsplan voor de mensheid. Actrice Niki Verkaar speelt een fragment uit deze voorstelling en probeert in een koortsachtige monoloog een antwoord te vinden op de vragen in haar hoofd.

Over het werk van wetenschapsjournalist Gaia Vince schreef The Guardian dat het niet alleen door elke politicus zou moeten worden gelezen “maar door elke persoon op de planeet, omdat het, veel duidelijker dan welke bestaande wetenschappelijke inschatting dan ook, de wereld uiteenzet die we creëren door de opwarming van de aarde.” Gaia neemt ons mee in haar onderzoek en presenteert een radicale oplossing voor de mensheid: massamigratie.

“The fixation with your identity limits your identity,” aldus fashion stylist en schrijver Ayishat Akanbi. Volgens Ayishat houden we ons, in een wereld die steeds complexer en onzekerder wordt, te veel bezig met een afgebakende identiteitsbeleving. Volgens Ayishat moeten we af van ons idee dat rigiditeit zekerheid brengt.

Hoe breken we los van onze vastgeroeste overtuigingen? En hoe kunnen we meer begrip opbrengen voor mensen die het niet met ons eens zijn? Filosoof Lammert Kamphuis pleit voor perspectivistische lenigheid in starre tijden.

De Vlaamse Aya Sabi schrijft alsof haar leven ervan afhangt. In haar debuut Half Leven zoekt ze naar vervlogen en verdrukte herinneringen, verkent ze ontheemding en vervreemding en duikt ze in het verleden van drie generaties. Voor deze opening night doet ze een poging om grip te krijgen op de wereld die we achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen.

Shermin Chavoushi is presentator en journalist. Bij de Rode Hoed presenteert ze maandelijks haar eigen programma ‘Shermin op Zondag’ waar ze uiteenlopende gasten interviewt over allerlei maatschappelijke vraagstukken: van politiek tot technologie, van filosofie tot cultuur. Daarnaast werkt ze als senior redacteur actualiteiten bij talkshows Jinek en Humberto.

Whiteout, een podcast van Lieselot Mariën en Jac van Exter, gaat over poolreizen en over hoe het voelt om een depressie te hebben. Tijdens de Opening Night van Brainwash Festival  waan je op ijsvlakten en hoor je live muziek van Jac van Exter (Jungle by Night).

Whiteout is het verhaal van Sam en Maarten. Een verhaal over twee mannen, twee reizen, en één landschap: een desolaat gebied waar niets kleur heeft, zo ver verwijderd van andere mensen als je op deze planeet maar kan zijn. Hoe voelt het als je zo afhankelijk bent van dingen die groter zijn dan jezelf en je niet kan voorspellen hoe het volgende moment eruit zal zien?

Deze podcast is ontwikkeld voor Oorzaken Festival, in samenwerking met Buma Music in Motion en DOCS, de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. 

 

praktische info

Datum: vrijdagavond 27 oktober 2023
Inloop:
 19:30
Programma: Om 19:30 start meteen het voorprogramma met de podcast Whiteout. Om 19:45 is er een speciale muzikale performance van Jac van Exter. Het hoofdprogramma begint om 20:15.
Locatie: 
De Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam
Ticket regulier: € 18,50
Ticket student: € 16,50

tickets >>

 

 

meer brainwash

brainwash festival 2023

Op zondag 29 oktober is het Brainwash Festival! In meer dan 60 programma’s komen de meest baanbrekende filosofen, wetenschappers, theatermakers en schrijvers samen om met ons door deze onzekere tijden te navigeren.

lees meer >>

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!