brainwash book club XL

Lees mee! Voor onze Brainwash Book Club selecteren we samen met Athenaeum Boekhandel indrukwekkende non-fictie en filosofieboeken die ons anders naar de wereld doen kijken. Van de nieuwste titels tot klassiekers die we altijd al wilden lezen. Elke keer gaan we met elkaar én een speciale gast in gesprek over wat het boek ons te vertellen heeft.

8 maart 2024
bitch – lucy cooke

Op Internationale Vrouwendag hebben we het in onze club over bitches.  Met de revolutionaire Britse zoöloog Lucy Cooke, duiken we in de wereld van vrouwtjesdieren. Het vrouwtje, dat was natuurlijk de moeder, de zorgende, het zwakke geslacht. Na een recente wetenschappelijke revolutie weten we beter.

lees mee >>

Hoe kan het dat we zo lang hebben vastgehouden aan het ingebakken seksisme van ‘mannetjes’ en ‘vrouwtjes’?  En wat zegt het dierenrijk eigenlijk over ons, mensen? Met Lucy Cooke en emeritus ARTIS’ huisbioloog Charlotte Vermeulen ontleden we onder anderen de monogamiemythe, primatenpolitiek en moederschap.

Ik wil je voorstellen aan een waanzinnige cast van opmerkelijke vrouwtjesdieren en de wetenschappers die ze bestuderen, die samen niet alleen nieuw licht hebben geworpen op het vrouwtjesdier, maar ook op de vormende krachten achter de evolutie.’ Lucy Cooke

En er is meer! Met je ticket voor deze book club kun je voor je deelname aan de club het ARTIS-Groote Museum bezoeken.

‘Bitch. Een revolutionair handboek over sekse, evolutie en het vrouwtjesdier’ verschijnt op 8 maart bij De Geus.

over de deelnemers

Lucy Cooke studeerde zoölogie in Oxford bij Richard Dawkins. Ze schreef voor talloze toonaangevende media en is een gelauwerd documentaire- en tv-maker voor onder meer BBC, ITV en National Geographic. Haar eerdere boek Wilde verhalen. De ware aard van onbegrepen beesten werd in zeventien ta­len vertaald en door NRC verkozen tot een van de beste boeken van het jaar.

Charlotte Vermeulen is emeritus ARTIS-bioloog en vertelt verhalen over seksuele diversiteit en samenhang in de natuur. Ze werkte 32 jaar als huisbioloog voor ARTIS en deed onderzoek naar seksueel divers gedrag in de natuur. Vanaf 2024 gaat Charlotte’s theatercollege over Seksuele Diversiteit in het Dierenrijk met cabaretier Maya van As, geproduceerd door Kobra Theaterproducties, op toer langs de Nederlandse theaters.

Julia Muller is programmamaker, curator en interviewer, en maakt programma’s over filosofie, feminisme, politiek, geschiedenis, media en literatuur, onder anderen voor Brainwash Festival. Julia, zal deze club leiden. 

praktische info

Datum: 8 maart 2024
Tijd: Inloop 14:45, start 15:00
Plaats: ARTIS – Groote Museum, Plantage Middenlaan 41 Amsterdam
Voertaal: Engels
Regulier ticket: €17,50 (incl. museumbezoek)
Studenten en Stadspashouders: €13,50 (incl. museumbezoek)

tickets >>

De Brainwash Book Club is een bijeenkomst waarin we, net als in een ‘gewone’ leesclub, samen bespreken welke inzichten en ideeën een te bespreken boek ons heeft opgeleverd. Omdat de vertaling van Bitch op 8 maart uitkomt, sturen we deelnemers een voorpublicatie van een van de hoofdstukken toe en gaan we met Lucy en Charlotte in gesprek over de thema’s die het boek introduceert.

Deze book clubs organiseren we samen met Athenaeum Boekhandel. De Nederlandse vertaling van Bitch is te koop in het Groote Museum  op 8 maart. Vanaf dan zijn de boeken ook verkrijgbaar in hun webshop.

 

 

meer book clubs

book club archief

#1: Philosophy of Care van Boris Groys
22 februari 2023

#2: Essaybundel Tussen Verleden en Toekomst van Hannah Arendt
5 april 2023

#3: The Disappearance of Rituals van Byung-Chul Han
24 mei 2023

#4: Abolish the Family van Sophie Lewis
7 september 2023

#5: Freedom is a constant struggle van Angela Davis
21 februari 2024

Als eerste weten wanneer er een nieuwe club is? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 

 

 

meer brainwash

brainwash festival
27 oktober 2024

Zo’n 60 programma’s, een overvloed aan radicale ideeën, toffe performances en botsende visies. Dat is Brainwash Festival. Wil je er in 2024 bij zijn? Vanaf nu zijn de Very Early Birds voor de komende editie Brainwash Festival te koop! Tot volgend jaar?

tickets >>

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!