brainwash book club

Lees mee! Voor onze Brainwash Book Club selecteren we samen met Athenaeum Boekhandel indrukwekkende non-fictie en filosofieboeken die ons anders naar de wereld doen kijken. Van de nieuwste titels tot klassiekers die we altijd al wilden lezen. Elke keer gaan we met elkaar én een speciale gast in gesprek over wat het boek ons te vertellen heeft.

In deze 7e Book Club lezen we Who’s Afraid of Gender? van Judith Butler. Er is geen filosoof die meer invloed heeft gehad op het hedendaagse denken over genderongelijkheid dan Judith Butler. Hen laat ons zien hoe het gesprek dat we over gender voeren veel verder gaat dan het veld van Gender Studies alleen.

Gender wordt door velen gezien als bedreiging: voor de nationale veiligheid in Rusland, voor de beschaving volgens het Vaticaan en voor het traditionele gezin in conservatief Amerika (en Nederland).

In a single word, “gender” holds the power to seemingly drive people mad with fear.’ Judith Butler

Tijdens deze club spreken we over hun nieuwe boek, onderzoeken we hoe we die dreiging en angst kunnen begrijpen en gaan we op zoek naar een andere manier om het gesprek aan te gaan.

Lees je mee?

tickets >>

over de deelnemers

Nanoah Iwinosa Struik is podcastmaker, schrijver, spreker, ondernemer, queeractivist en uni-dropout. Hen maakte in 2023 de podcastdocumentaire ‘In Afrika Besta Ik Niet’ voor Omroep ZWART.  Verder is Nanoah auteur van het zelf-uitgegeven boek X – Alles en Niets en maker van De Genderkwiebus Podcast.

Mieke Maassen is literair en technisch vertaler met specialisaties in non-fictie, filosofie, geschiedenis en politiek. Samen met Margriet van Heesch en Janne van Beek vertaalde ze Who’s Afraid of Gender naar het Nederlands voor Ten Have.

Julia Muller is programmamaker, curator en interviewer, en maakt programma’s over filosofie, feminisme, politiek, geschiedenis, media en literatuur, onder anderen voor Brainwash Festival.

praktische info

Datum: 30 april 2024
Tijd: Inloop 19:30, start 20:00
Plaats: Athenaeum Boekhandel Spui, Amsterdam
Voertaal: Nederlands
Regulier ticket: 13,–
Studenten en Stadspashouders: 11,–

Deze book clubs organiseren we samen met Athenaeum Boekhandel. Who’s Afraid of Gender in hun webshop. Met de kortingscode BW10 krijg je 10% korting op Engelse titels.

tickets >>

De Brainwash Book Club is een kleine bijeenkomst waarin we, net als in een ‘gewone’ leesclub, samen bespreken welke inzichten en ideeën een te bespreken boek ons heeft opgeleverd. We zoomen daarbij in op een specifiek hoofdstuk. Om zoveel mogelijk uit de bespreking te halen adviseren we de deelnemers om het boek te lezen, of in ieder geval het geselecteerde deel. De deelnemers krijgen hierover van ons een mailtje.book club archief

#1: Philosophy of Care van Boris Groys
22 februari 2023

#2: Essaybundel Tussen Verleden en Toekomst van Hannah Arendt
5 april 2023

#3: The Disappearance of Rituals van Byung-Chul Han
24 mei 2023

#4: Abolish the Family van Sophie Lewis
7 september 2023

#5: Freedom is a constant struggle van Angela Davis
21 februari 2024

#6: Bitch van Lucy Cooke
8 maart 2024

 

Als eerste weten wanneer er een nieuwe club is? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 

 

 

meer brainwash

brainwash festival
27 oktober 2024

Zo’n 60 programma’s, een overvloed aan radicale ideeën, toffe performances en botsende visies. Dat is Brainwash Festival. Wil je er in 2024 bij zijn? Vanaf nu zijn de Very Early Birds voor de komende editie Brainwash Festival te koop! Tot volgend jaar?

tickets >>

Ontvang onze nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!