battlefield of dreams
Samen met theatermaker Floor Houwink ten Cate, Theater Utrecht en Frascati hebben we een serie avonden gemaakt over één van de grootste existentiële vragen van deze tijd: to reproduce or not to reproduce? Vier avonden in Amsterdam en vier avonden in Utrecht over maakbaarheid, ethiek, verwachtingen, rouw en nieuw leven.
Elke avond komen verschillende acteurs, schrijvers, wetenschappers, filosofen en artsen samen die verhalen delen over (on)gewenst kinderloos zijn, vruchtbaarheidstrajecten, abortussen, en de mogelijkheden en nieuwe vormen van ouderschap.
Theatermaker van deze avonden, Floor Houwink ten Cate, creëert in de zaal een experimentele fertiliteits- en abortuskliniek waar fictie en realiteit elkaar kruisen. Opera, documentaire, performances en gesprekken komen samen. Elke avond met andere experts, ervaringsdeskundigen en filosofen die door ons geselecteerd zijn.
Tickets voor de avonden in Amsterdam zijn hier te koop.
Tickets voor Utrecht kun je hier vinden.

AMSTERDAM:
1 maart: keuzes en steun
Welke impact heeft een kinderwens op je leven? Wat doet met het met je als het niet lukt om kinderen te krijgen? Maar ook: wat als je onbedoeld zwanger raakt? Twee counselors geven antwoord. Met: Marja Visser (20 jaar werkzaam als counselor bij het AMC) en Kalina Dobrowolski (specialist ongewenste zwangerschappen bij het FIOM).
2 maart: ethiek en voortplanting
Hoe ziet de toekomst van voortplantingsgeneeskunde er uit? En hoe gaan we om met nieuwe ontwikkelingen? Met: Sebastiaan Mastenbroek (klinisch embryoloog) en Ismaili M’hamdi (ethicus, filosoof en docent aan de afdeling Medische Ethiek, Filosofie en Geschiedenis van de Geneeskunde van het Erasmus MC).
3 maart: de maakbaarheid van een wens
Hoe maakbaar is ons leven? En specifiek: onze vruchtbaarheid? Wat als het leven anders loopt dan gepland? Met: Norah van Mello (gynaecoloog) en Natascha Ritfeld (coach en ervaringsdeskundige).
4 maart: afwijken van de norm
Het is een van de meest gestelde vragen aan een vrouw tussen de 30 en 40: wil je kinderen? Linda Duits is sociaalwetenschapper, wil geen kinderen en verbaast zich over de vrijelijke bemoeizucht van mensen. Henny Bos is hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth, en weet alles over de kinderwens in lesbische gezinnen, of andere regenboogconstructies. Hoe houd je je staande in een heteronormatieve (medische) wereld?
-> Tickets voor Amsterdam koop je bij Frascati.
“De verhalen spelen overal, maar we schromen het er collectief over te hebben, uit angst voor het kwetsen van anderen of het zelf gekwetst of veroordeeld worden. Dit is een poging het onderwerp ‘kinderen’ open te breken." Floor Houwink ten Cate
UTRECHT:
7 maart: zelfbeschikking, abortus en taboe
Met verloskundige en wetenschapper Bahareh Goodarzi en wetenschapper Jenneke van Ditzhuijzen praten we over zelfbeschikking, de toegankelijkheid van zorg en abortus. Bahareh spreekt zich uit voor de gelijke toegang tot zorg voor iedereen en het belang van zelfbeschikking. Jenneke doet onderzoek naar abortus en ongewenste zwangerschap, taboes en eigen regie.
8 maart: over mythes en verlangens
Filosoof Suzanne Roes raakte gefascineerd door de sociale mythes die onze kinderwens omringen: zoals rammelende eierstokken, of het diepgewortelde idee dat mensen spijt krijgen als ze geen kinderen willen – laat staan als ze overgaan tot sterilisatie. Sara Coster is kinderwenscoach (en bestuurslid van Stichting Meer Dan Gewenst) en ondersteunt mensen die single, lesbisch, homo of bi zijn en een kinderwens hebben. Wat kom je allemaal tegen als je een alternatieve weg moet kiezen?
9 maart: ethische dilemma’s
Vergaande kinderwensen zorgen voor ethische dilemma’s. Want nu er steeds meer kan en mag, vragen artsen, ethici en juristen zich af: hoe ver moet en kan je gaan voor een wens? En wanneer zie je iets als leven? Wat is waardigheid in bijvoorbeeld een IVF-traject? Met gynaecoloog Marieke Schoonenberg en rechtsfilosoof Britta van Beers.
11 maart: in het belang van het kind
Met schrijver Peter Zantingh spreken we over de keuze voor vaderschap. In hoeverre mag je als vader meepraten over een kinderwens, en wat moet je met die kinderwens in het licht van de klimaatcrisis? Ook spreken we met hem over de impact van een miskraam en wanneer je iets als leven ziet.
-> Tickets voor Utrecht zijn bij Theater Utrecht te koop.
van en met (bijdragen van) Floor Houwink ten Cate, Brecht De Backer, Annelinde Bruijs, Joy Wielkens, Charlie Chan Dagelet, Marlies Heuer, Serin Utlu e.a. concept en regie Floor Houwink ten Cate research Brecht De Backer compositie Annelinde Bruijs lichtontwerp Varja Klosse Programma Brainwash Festival.